Америчко министарство финансија увело санкције Александру Вулину

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 20:17

Америчко министарство финансија увело санкције Александру Вулину

Министарство финансија САД данас је увело санкције директору Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александру Вулину због, како се тврди, његове умешаности у „транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу јавне функције“. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/ОМК МУП Републике Србије/Антон Антанасијевић „Санкционисање Александра Вулина показује решеност САД да позову на одговорност особе које се баве коруптивним пословима, чиме унапређују сопствене политичке агенде и личне интересе на штету мира и стабилности у подручју Западног Балкана“, наводи се у саопштењу Канцеларије за контролу стране имовине америчког министарства финансија (OFAC).
Додаје се да је Вулин наводно одржавао „користољубив однос са трговцем оружјем Слободаном Тешићем“, чиме је, како се даље тврди, помогао да се „Тешићеве илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије“.
Истовремено, Вулин је, према тврдњама америчких власти, користио своју функцију да подржи Русију, чиме је наводно „олакшао руске малигне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана и обезбедио Русији платформу за даљи утицај у региону“.
Из OFAC-а наводе да је Вулин директор БИА, као и да је раније био министар одбране и унутрашњих послова, али напомињу да поменуте институције нису мете ових санкција.
У саопштењу се додаје да ће, као резултат данашње акције, сва имовина директора БИА, која се налази у САД, бити блокирана и мора да буде пријављена OFAC-у, као и да су блокирани сви субјекти који су у индиректном или директном власништву Александра Вулина.
Поред тога, напомиње се да могу бити санкционисана и друга лица која остварују трансакције или учествују у одређеним активностима са шефом БИА.
Из америчке амбасаде у Београду је саопштено да су САД непоколебљиве у напорима да „разоткрију укључене у коруптивне и дестабилизујуће активности које подривају владавину права на Западном Балкану и продубљују малигни утицај Русије у региону“.
„САД настављају са подршком грађанима Србије на путу ка реформи правосудног система, борби против корупције и стварању боље будућности“, навели су из амбасаде САД на Твитеру.
Ministar Vučević obišao Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Америчко министарство финансија увело санкције Александру Вулину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.