Милановић: Обећање НАТО чланства Украјини је уз „педесет хиљада услова“

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 18:49

Милановић: Обећање НАТО чланства Украјини је уз „педесет хиљада услова“

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Вилњусу да је Украјини обећано чланство у НАТО „уз педесет хиљада услова“, што сигурно неће задовољити Украјину чији је председник Володимир Зеленски већ изразио незадовољство. Фото: Танјуг/фото Хина/Звонимир Кухтић „То >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је једно обећање уз педесет хиљада услова што сигурно неће задовољити Украјинце, али то је таква одлука, ми ту не можемо ништа да променимо“, рекао је Милановић новинарима после првог састанка шефова држава и влада у Виљнусу.
Рекао је да се на самиту „доносе велике одлуке“ и да се нада „да смо свесни последица које носе“, преноси Хина.
Челници НАТО-а сагласили су се на самиту да је будућност Украјине у савезу, али нису уручили Кијеву позивницу или временски оквир за приступање који та земља тражи.
„Будућност Украјине је у НАТО-у“, наводи се у декларацији коју су договорили челници Алијансе.
Украјински председник Володимир Зеленски рекао је раније да би било апсурдно да се Украјини не понуди временски оквир за чланство у НАТО-у на самиту у Литванији.
Милановић је говорио о контрадикцијама према неким земљама у приступним процесима у НАТО и ЕУ.
„Позивамо Украјину у чланство у НАТО, а међу нама има још оних који не желе признати постојање Косова“, казао је председник Хрватске.
Према његовим речима, реч је о Шпанији, Грчкој, Словачкој и Румунији.
„С друге стране, с нама у НАТО-у равноправно седе челници Албаније, Северне Македоније и Црне Горе који су већ годинама добродошли у најдемократскији и најделикатнији војни савез на свету, а да их се у преговорима за ЕУ држи негде тамо…нигде. Ако постоје неке вредности које не испуњавају, што онда раде с нама у НАТО-у?“, упитао је Милановић.
Stolteberg: Na samitu će biti donete odluke koje će ojačati NATO

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Милановић: Обећање НАТО чланства Украјини је уз „педесет хиљада услова“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.