Столтеберг: На самиту ће бити донете одлуке које ће ојачати НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 17:50

Столтеберг: На самиту ће бити донете одлуке које ће ојачати НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг отворио је данас самит земаља Северноатлантске алијансе који се одржава у Виљнусу, а током којег је планирано да се донесе низ „историјских“ одлука за блок, укључујући и одлуку о чланству Украјине и јачању војног присуства у Европи. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Alexandru Dobre „Данас ћемо донети многе одлуке које ће ојачати наш савез“, рекао је Столтенберг отварајући самит.
Он је поздравио сагласност председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да што пре проследи Скупштини протокол о приступању Шведске НАТО-у и оценио да је реч о историјској одлуци која је „добра за Шведску, добра за Турску и добра за целу Алијансу“.
Столтенберг је подвукао да ће савезници донети одлуке о јачању одвраћања и одбране и договорити се о амбициознијем плану улагања у одбрану.
Генерални секретар је такође поздравио учешће на скупу лидера Аустралије, Новог Зеланда, Јапана и Јужне Кореје, истичући да безбедност није регионална, већ глобална.
Како је наведено у саопштењу објавлејном на сајту НАТО-а, чланице савеза ће на самиту послати јасну поруку да стоје уз Украјину колико год је потребно, као и да су посвећене унапређењу политичких веза са Кијевом, укључујући инаугурациони састанак Савета НАТО-Украјина са председником Володимиром Зеленским.
Sijarto: Integracija Ukrajine u NATO značila bi ratnu pretnju celoj Alijansi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтеберг: На самиту ће бити донете одлуке које ће ојачати НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.