Да ли новосадски студенти испите спремају у читаоници или код куће?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 17:01

Да ли новосадски студенти испите спремају у читаоници или код куће?

Уколико сте били студент или познајете некога у вашем окружењу ко је студирао, сигурно сте упознати са чињеницом да је период испитних рокова најстреснији период током студентског живота. Фото: Градске инфо Да ли је у питању јануарски, јунски, јулски или октобарски испитни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рок, ако студенте питате, велика већина ће вам рећи да им је сваки од рокова једнако стресан. Они који на време спремају испите и успевају да испитне обавезе завршавају у року,  немају проблема са роковима који су предвиђени на факултетима након летње паузе.
Они који не уче на време или су имали мање среће у првим роковима, септембар и октобар месец проживљавају у поприлично стресном расположењу. Хватање услова за упис следеће године или услова за финансирање на терет буџета, могуће је остварити још само током ова два месеца.
Фото: Pixabay/StockSnap Нас је занимало да ли студенти испите чешће спремају у читаоницама или код куће? Које су предности једног или другог начина спремања испита? Анкета коју смо спровели међу студентима универзитета у Новом Саду показала је да студенти углавном испите спремају код куће. Анкета у којој је учествовало више од 650 студената, показала је да 84% студената испитне обавезе спрема код куће, а само 16% њих у некој од читаоница на факултетима универзитета у Новом Саду.
Студенти који испите спремају код куће су у анкети као један од главних разлога навели чињеницу  да доста њих учи на глас или шетају док уче, а услови у читаоницама то не дозвољавају због ометања других студената.
Други разлог је то што доста студената учи ноћу јер им је тада лакше да спремају градиво. Као трећи разлог студенти су навели да не морају да размишљају да ли ће успети да нађу слободно место у читаоници.
Такође, навели су да им је приликом учења код куће много лакше да праве паузе када желе и колико желе и да могу боље да се одморе у тим паузама. Једна од мана учења у читаоници и јесте то што су столице јако неудобно, за разлику од кревета или радног стола који имате код куће.
Фото: Pexels/RDNE Stock project Они који посећују читаонице кажу да им је то једино место где могу мирно да уче, изоловани од бучних цимера и укућана који би вас стално нешто запиткивали. Студенти који испите спремају у читаоницама кажу да су тамо доста сконцентрисанији него када уче код куће. Имају много већу мотивацију за учењем јер сви око њих такође спремају градиво као и они. Такође, фокусиранији су на спремање градива, а и приликом учења праве доста мање и краће паузе него код куће.
Као једну од предности навели су и могућност да тамо сретнете некога ко спрема исти испит као ви или је тај испит већ положио и ко вам може бити од помоћи.
Студенти кажу да у читаоницама углавном можете да сретнете исте студенте сваки дан. Они којима одговара више спремање испита у читаоницама, редовно их посећују. Оне који због субјективних или објективних разлога уче код куће, јако ретко ћете тамо видети.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Има и оних који у читаонице иду јер им је досадно или желе да стекну нова пријатељства, али таквих је јако мали број и они за кратко време престану да их посећују. Брзо схвате да је студентима који иду тамо на првом месту спремање испита а не дружење и стварање нових пријатељстава.
За крај ћемо вам навести неке од занимљивих одговора које су нам студенти написали у анкетама: волим да учим код куће, јер могу да прилегнем када год пожелим на 15 минута (пет сати), волим да учим код куће, јер могу да плачем а да нико не види, предност учења код куће је та што уопште не мораш да учиш, учим у читаоници, а сви они који кажу да уче код куће углавном лажу, више волим да учим у читаоници, јер када сам код куће, стално ми се нешто једе или ми се спава, када учим код куће, могу да будем обучена у било шта. Da li su studenti zadovoljni rezultatima januarsko-februarskog ispitnog roka? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли новосадски студенти испите спремају у читаоници или код куће? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.