Конзумирање овог воћа помаже у сагоревању телесне масти

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 16:01

Конзумирање овог воћа помаже у сагоревању телесне масти

Боровнице су најбоље воће за мршављење. Конзумирање овог воћа помаже у побољшању перформанси тренинга и сагоревању телесне масти, тврде амерички научници. Фото: Pixabay/Pexels Открили су да конзумирање 25 г смрзнутих боровница сваког дана, што је еквивалентно једењу око шоље боровница >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у њиховом природном облику, подстиче тело да сагорева више масти током вежбања. Осим што вас чине виткијим, они такође могу помоћи вашим мишићима да сачувају своје залихе гликогена — главног извора енергије у телу.
То значи да би боровнице могле да вам помогну да вежбате дуже и ефикасније. Када вежбате, ваше тело разлаже масне киселине, процес познат као оксидација масти.
Али како тренинг постаје интензивнији, брзина оксидације масти се успорава и више вам не даје довољно горива — присиљавајући тело да се окрене залихама гликогена, које се праве од угљених хидрата.
Међутим, како ниво гликогена опада, тело постаје уморније, што може ограничити перформансе вежбања.
Боровнице садрже висок ниво антиоксиданата званих антоцијанини, који им дају тамно љубичасту нијансу. Недавне студије сугеришу да ово спајање такође може повећати оксидацију масти. Тако је тим научника, покушао да утврди да ли концентрисана доза боровница може да стимулише овај процес.
Они су ангажовали 11 здравих мушких бициклиста, који су испитивани о њиховом здравственом стању. Затим су посматрани током 40 минута умерене вожње бициклом, током којих су научници сваких 10 минута узимали узорке крви са прста. Током две недеље, спортисти су дневно конзумирали 25 г праха дивље боровнице, који је садржао 375 г антоцијана. Затим су урадили исти циклус од 40 минута, током којег им је узета крв. Тестови су открили да су се стопе оксидације масти повећале за 19,7 посто на 20 минута вјежбања, 43,2 посто на 30 минута и 31,1 посто на 40 минута, што значи да су волонтери сагорјели више масти након што су јели боровнице.
Такође су спалили мање залиха гликогена у свакој временској тачки. Утврђено је да је њихов ниво лактата у крви – маркер умора – „значајно смањен“, према научницима. Ово сугерише да је њихова издржљивост знатно побољшана.
„Ова студија је документовала да конзумација боровнице током 14 дана повећава оксидацију масти, смањује оксидацију угљених хидрата и смањује нивое лактата у плазми током циклуса умереног интензитета од 40 минута“, закључили су истраживачи.
Kraljevski prirodni lek: Biljka koja se u medicini koristi vekovima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Конзумирање овог воћа помаже у сагоревању телесне масти се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.