Ђурић: Курти има антиамеричко понашање дестабилишуће по цео регион

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 14:10

Ђурић: Курти има антиамеричко понашање дестабилишуће по цео регион

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има антиамеричко понашање које је дестабилишуће по цео регион и да је највећи рушитељ албанске позиције у САД. Фото: Танјуг Он је за ТВ Пинк рекао да Србија мора >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ради на томе да промени негативну слику која је о њој грађена деценијама, и коју су, како је навео, плаћали регионални ривали Србије у претходном периоду.
„Курти не само да није стекао пријатеље, већ је наљутио и оне који су некада били пријатељи. Ви не можете да видите представнике министара из Куртијеве владе у САД. Са друге стране, српски министри дефилују Америком. Они не могу да одлазе, а ми смо у последње три недеље имали посету премијерке Ане Брнабић која је била почасни гост на пословном форуму на којем су учествовале највеће америчке компаније“, навео је Ђурић. Како је додао, реч је о компанијама које лобирају за српско – америчке односе, што је, оценио је, још боља вест. Ђурић је навео да Србија напредује „и овде и на терену“, а и у Америци оставља добар траг. Позиција Србије у САД није лака, али српски лоби функционише са великим успехом, оценио је он.
„Данас ми радимо оно што није рађено претходних деценија, и стварамо предуслове да Србија у САД има чврсто упориште. У томе нам помажу људи нашег порекла и наша црква. Али је у томе кључна визија која долази из Србије, а то је да наша држава мора да преобликује свој положај у међународној арени. Као што смо у претходних десет година покренули економију и инфраструктуру, тако на овом плану мењамо и јачамо позицију Србије“, навео је Ђурић.
Коментаришући забрану уласка на Косово и Метохију директору канцеларије за КиМ Петру Петковићу, Ђурић је истакао да је комплимент то што му Курти брани да оде на Косово, јер да његов рад нема ефекта, он би без проблема ишао на Косово. Он је додао да је у Вашингтону дошло до стварања критичне масе људи која схвата шта Курти ради.
„Он (Курти) жели да се докаже као ратник, човек из шуме. Реч је о некој врсти девијације, зато му из руку треба одузети опасне играчке којима прети“, закључио је Ђурић.
Коментаришуши санкције САД-а уведене шефу БИА Александру Вулину, амбасадор је рекао да Србија то не може да третира другачије него као политички чин, све док докази не покажу другачије.
(MAPA) Olujno nevreme ponovo nad regionom, Sledi udar nove superćelijske oluje: U okruženju upaljeni alarmi, a evo šta čeka Srbiju (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђурић: Курти има антиамеричко понашање дестабилишуће по цео регион се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.