РЦ Сремска Митровица: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 12:00

РЦ Сремска Митровица: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима

На терену РЦ Сремска Митровица, у току је интензивна активност две веома инвазивне врсте стеница: зелене (повртне) стенице (Nezara viridula) и браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys). Фото: Unsplash/Skylar Zilka Поменуте стенице су полифагне штеточине, и тренутно се њихово присуство региструје како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на биљкама спонтане флоре, тако и на великом броју гајених биљака (бресква, крушка, кајсија, вишња, трешња, боранија и шећерна репа).
Интензитет њиховог присуства у усевима/засадима зависи од претходно примењиваних инсектицида, усмерених како на сузбијање поменутих стеница тако и на сузбијање других штеточина примарно, али и са деловањем и на ове врсте.
Штете причињавају и ларве и одрасле јединке сисањем сокова из наџемних биљних делова. Стенице имају усни апарат за бодење и сисање, са рилицом коју забадају у плодове и тако долази до промене боје плодова, плодови су деформисани, ситни, дехидрирани, горког укуса што све утиче на њихов квалитет и тржишну вредност.
У усевима/засадима су тренутно присутни сви развојни стадијуми ових штеточина, а у току је пиљење ларви стеница. Сузбијање поменутих стеница је веома отежано, пре свега јер изразита мобилност, дневна и ноћна активност, камуфлажа и сакривање на неприступачним местима значајно отежавају утврђивање нивоа њихове популације на самим парцелама. Поред тога, сузбијање ове две врсте штеточина је веома отежано јер се најчешће налазе на биљкама које су у различитим фазама зрења плодова, када је примена инсектицида веома ограничена. Ипак, основна мера њихове контроле је примена хемијских мера заштите.
Произвођачима се препоручује преглед усева/засада на присуство поменутих штеточина и по потврди присуства примена неког од регистрованих инсектицида из групе пиретроида. Строго треба водити рачуна о каренци примењених препарата с обзиром да је берба појединих биљних култура у току или се очекује у наредном периоду.
РЦ Сремска Митровица наставља са праћењем ових штеточина.
RC Sremska Mitrovica: Moljac paradajza (Tuta absoluta)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Сремска Митровица: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.