Олимпијске игре 2024 у Паризу: У Сени ће се поново пливати, после 100 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 11:02

Олимпијске игре 2024 у Паризу: У Сени ће се поново пливати, после 100 година

Годину дана уочи Олимпијских игара, Париз је у завршној фази историјског чишћења реке Сене где ће ускоро поново бити пливача и ронилаца. Фото: Танјуг/AP Photo/Michel Euler Укидање те забране требало би да буде једно од главних наслеђа Игара захваљујући пројекту чишћења од 1,4 милијарде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << евра, преноси ББЦ.
У Сени је читав век било забрањено купање због прљаве и загађене воде. Током Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу предвиђено је да у Сени буду одржана такмичења у триатлону, маратонском пливању и паратриатлону, а од 2025. године на три места ће бити омогућено купање за становнике главног града Француске и његове посетиоце.
„Када људи виде спортисте како пливају у Сени без бојазни по здравље, и они ће бити спремни да ускоче у реку. То је наш допринос за будућност“, рекао је заменик градоначелника Париза задужен за Олимпијске игре Пјер Рабадан. Као и многи други градови на западу Европе, и Париз се суочио са драстичним падом квалитета реке због индустријског отпада, али и пораста броја становништва.
Велике последице претрпео је и водени свет у реци до те мере да су 1960-их у њој забележене само три врсте риба.
Власти су 1923. забраниле пливање у реци, иако је годишње божићно такмичење опстало до Другог светског рата.
Један од главних проблема била је „једносистемска“ одводна инфраструктура из 19. века, која обједињује искоришћену воду из кухиња и купатила са канализацијом из тоалета.
У нормалним временима, ова отпадна вода тече кроз комплекс тунела испод улице до центара за пречишћавање на периферији града.
Међутим, када пада јака киша, систем је затрпан и вишак отпадних вода завршава у Сени.
Побољшања у последњих 20 година већ су довела до наглог смањења фекалних бактерија у реци. Главни инжењер у градској администрацији Самјуел Колин-Канивез рекао је да је велики проблем био искоренити ових последњих неколико процентних поена како би се осигурало да река званично може да се класификује као чиста.
Према његовим речима, решење је било да се изгради огроман подземни резервоар у који ће се сливати отпадна вода у време јаких киша.
„До сада је Сена била сигурносни вентил за канализациони систем. Да нисмо повремено допуштали отпадну воду у реку, она би се враћала у домове људи. Сада ће тунел довести прелив до резервоара, где може да се чува дан-два, време потребно да систем поново слегне. Затим ће се нормално одводити у центре за пречишћавање“, каже Колин-Канивез.
Он није искључио могућност да ће, и поред овог резервоара, понекад део отпадних вода завршити у реци. Међутим, додао је, то ће бити ретко, а град ће у тим случајевима прогласити Сену привремено „небезбедном за купање“. Мега базен ће бити у функцији до Игара следеће године. У Сени ће бити одржавана олимпијска такмичења као и церемонија отварања Игара, са флотилом од 160 чамаца који ће шест километара превозити 10.000 спортиста.
Бил Франсоа из Париске риболовачке федерације за повратак живота у Сени заслужни су и риболовци који су допринели порибљавању.
„Данас имамо између 30 и 35 врста риба у центру града, а наиђемо и на сома од два метра. Река је заиста оживела“, навео је он и додао да су у реку враћени и мекушци, водени инсекти, сунђери и ракови. Франсоа свакодневно улази у Сену и уверен је да је она већ довољно чиста да се у њој може пливати, а једина опсасност прети од пацова и лептоспирозе која се преноси урином ових глодара.
Истина је да су пацови вишегодишњи проблем у француској престоници и мало је вероватно да ће поглед на глодаре подстаћи купаче да уђу у Сену, пише ББЦ. Међутим, Пол Кенуш, шеф за квалитет воде у градској скупштини Париза, каже да студије показују да количина бактерија лептоспирозе није изнад просека.
„Нисмо имали ниједан случај лептоспирозе у каналу у Ла Вијет где је купање већ дозвољено, а то је исто урбана средина. Нисмо претерано забринути, али ћемо свакако пратити и предузети мере да уклонимо пацове“, додао је.
Градоначелница Ан Идалго најавила је раније да ће од лета 2025. на Сени бити отворена три места за јавно купање, која се налазе у центру Париза у близини острва Сен Луј, и на источном и западном крају града.
Sud u Lozani u četvrtak odlučuje o pomeranju starta Superlige Srbije?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Олимпијске игре 2024 у Паризу: У Сени ће се поново пливати, после 100 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.