Тешко до нерадне недеље у трговинама

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 08:42

Тешко до нерадне недеље у трговинама

Три године после Црне Горе, још једна земља у нашем окружењу забранила је рад недељом. У Хрватској је пре неколико дана ступио на снагу нови закон о трговини према којем ће продавнице недељом бити затворене. Фото: Unsplash/fikrirasyid Забрана ипак није потпуна, јер трговци могу одабрати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 16 недеља у години током којих би евентуално могли да раде. Радно време од понедељка до суботе самостално ће одређивати трговац, укупно до 90 сати седмично.
У Србији се недеља по правилу третира као нерадни, односно дан за одмор. У Савезу самосталних синдиката трговине Србије подсећају да у закону ипак треба да пише да је недеља дан одмора, а не да је „по правилу дан одмора”, како је према важећем закону. Наглашавају и да захтев да се забрани рад продавница недељом у Србији не значи залагање за мање рада, јер према закону радна недеља траје пет дана, седмично се ради по 40 часова, а рад недељом није регулисан.
Радослав Топаловић, председника Савеза самосталних синдиката трговине, подсећа да је у земљи тренутно ангажовано око 300.000 трговаца који у просеку месечно зараде око 54.000 динара, што је отприлике на нивоу износа минималне потрошачке корпе.
„Неосноване су процене послодаваца да ће бити мањи промет у радњама ако недеља и државни празници буду нерадни дани, јер ће се купци у истом обиму снабдевати радним данима. Купац који је решен да пазари неки производ, купиће га или дан раније или дан касније. Зато, ти приговори нису утемељени. Друго, укидањем недеље као радног дана неће бити смањена потреба за ангажовањем радника, већ напротив, више њих биће потребно да ради, рецимо, суботом и понедељком, јер ће тада бити и више промета“ сматра Топаловић.
Подсећа да почетак и крај радног времена није ствар колективног преговарања него је Законом о раду регулисано да радна недеља траје 40 часова. Зато је овај синдикат тражио да се измени тај пропис како би недеља била нерадни дан, а да изузете буду само институције које су од јавног значаја и морају да раде недељом. Од прве иницијативе прошло је  седам година, али нико није био вољан да се озбиљније тиме позабави, ни Социјално-економски савет, ни Министарство за рад и запошљавање, јер су то институције којима су синдикати подносили иницијативе.
Савез самосталних синдиката је на ту тему својевремено чак и анкетирао раднике, а анализа је показала да већина запослених не жели да ради недељом.
Zlatibor ubuduće prisutniji na mapi turista iz Severne Amerike

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тешко до нерадне недеље у трговинама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.