Ова места су прљавија и од кухињског пода

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 15:15

Ова места су прљавија и од кухињског пода

Ако би вам неко поставио питање „Да ли бисте икада припремили вечеру у кухињи?“, одговор би, наравно, био не. Нико не жели да му се сервира храна на посуђу које је пуно прљавштине и прашине, па очистите посуђе пре употребе. Али да ли сте се икада запитали о стању ваших радних површина? Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/shadowfirearts Ваша кухиња сигурно изгледа много чистије од пода. Међутим,  ваше радне површине вероватно нису тако сјајне као што мислите. Наиме, кухиње су углавном једна од најпрљавијих просторија у кући и често су прљавије од купатила. Бактерије као што су Е. Kоли, Салмонела и многе друге се редовно налазе у кухињи и могу да преживе на радним површинама данима, недељама или чак дуже.
Чак и ако редовно чистите ове површине, бактерије могу преживети јер је кључ заправо коришћење правих производа. Оно што је донела пандемија коронавируса је, између осталог, редовна употреба дезинфекционих средстава за руке и површине које редовно додирујете.
То је дезинфекционо средство које активно делује на микроорганизме, али треба да проверите декларацију да је производ тестиран и да је ефикасан у сузбијању широког спектра бактерија и вируса.
Да бисте стекли навику редовног чишћења, саветујеmo да дезинфекција постане део ваше јутарње рутине.
На пример, док чекате да се кафа скува ујутру, она брише површине које су осетљиве на додир. Поред тога, обавезно очистите и ова три места. 
Судопер Иако се користи за прање судова, људи често забораве да оперу и сам судопер. Иако посуђе излази чисто из судопере, у њему остају клице и прљавштина, па га је потребно дезинфиковати сваки пут након припреме потенцијално контаминираних извора хране, а најмање једном недељно.
Кухињска помагала и апарати Даске за сечење (посебно после сировог меса), сечива блендера, ребра и периве делове кухињских апарата најбоље је ставити у машину за прање судова, а четке, сунђере, крпе после употребе опрати врелом водом. Ако немате машину за прање веша, оперите под топлом водом и по могућности дезинфикујте одговарајућим средствима.
Велике површине и апарати И најпажљивији кувари ће понекад даску на којој секу месо убацити у лавабо и тим рукама додирнути фрижидер да би нешто извадили. Ово је све нормално, али имајте на уму да после сваке припреме треба да пребришете и велике површине, као што су фрижидери, рерне и ручке ормарића, микроталасне пећнице и остало, поред радних површина и судопера.
Nemojte da bacate vodu od krompira, iskoristite je da poboljšate ukus jelima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ова места су прљавија и од кухињског пода се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.