Власници да се обавезно информишу о условима вођења љубимаца у иностранство

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 12:46

Власници да се обавезно информишу о условима вођења љубимаца у иностранство

Начелница Одељења за инспекцијске послове Управе за ветерину Љиљана Ивањац, рекла је да је, пре путовања у иностранство са љубимцима, неопходно да се власници распитају о условима уласка животиње у ту земљи, јер нису правила иста за чланице ЕУ, земље региона или неке егзотичне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дестинација. Фото: Градске инфо Како је Ивањац рекла за Танјуг, све неопходне информације о правилима путовања тј. изласку из земље са љубимцем, власници могу добити на сајту Управе за ветерину Министарства пољопривреде или на бројеве телефона, али и у 25 управних округа тј. ветеринарских инспекција у њима.
„Оно што важи за Црну Гору и Босну и Херцеговину и земље које нису чланице ЕУ, а налазе се у окружењу, јесте да кућни љубимци са власником могу прећи гранични прелаз, уз тзв. пасош за животиње. У том пасошу постоје подаци који морају бити читко написани, да се јасно види ко је власник животиње и да јасно буде унешена вакцинација против беснила и чип животиње. Све животиње морају бити чиповане. Оно што је битно је да 24 сата пре пута животиња мора бити прегледана од стране ветеринара, који ће издати потврду да је здрава и да може да путује“, објаснила је Ивањац.
Што се тиче земаља ЕУ, како наводи, процес добијања документације је сложенији.
„Титар антитела који се помиње, представља уствари један редослед радњи. То значи да када ваш љубимац буде вакцинисан првом вакцином против беснила, законски је то после навршена три месеца старости, потребно је да прође 30 дана да одете код вашег ветеринара да се узоркује крв вашег љубимца и пошаље Пастеровом заводу, како би се одредио титар антитела, односно ниво антитела у организму“, рекла је она
После тога, како наводи Ивањац, од момента узимања крви потребно је да прође три месеца да бисте уопште могли да изађете са вашим љубимцем из земље.
Како истиче, после тога, када добијете потврду од Пастеровог завода тј. титар тест, односи се ветеринарском инспектору у надлежном граду да би могао да га упише у пасош.
Ивањац је додала да, уколико сада одлучите да путујете, не можете одмах – уколико пас има три месеца, на пример, први пут из земље може да изађе са седам месеци.
Титар тест се издаје једном, рекла је Ивањац, не сваке године или за свако путовање, уколико се пас редовно сваке године вакцинише против беснила, а уколико се прескочи вакцинација поступак се понавља испочетка.
Поред титар теста, за земље ЕУ је потребно да животиња буде прегледана 24 сата пред пут.
Ивањац је рекла да, што се тиче издавања сертификата за одлазак у земље ЕУ, цена државних такси је 4.700 динара плус ветеринарске и лабораторијске услуге.
Уколико се одлучите да поведете љубимца на неку егзотичну дестинацију, додала је Ивањац, проверите шта је потребно од документације и да ли имамо потписане међународне сертификате, јер у супротном то може бити велики проблем.
„Уколико пробате да пређете илегално границу, осим душевног бола који можете да створите себи и животињи, већина земаља има рестриктивне мере које могу бити одузимање кућног љубимца и карантин, а то повлачи велике трошкове и друге последице“, напоменула је она.
Ивањац се осврнула и на превозна средства и истакла да је важно уколико се љубимац превози авионом да се распитамо о правилима те компаније како се и на који начин превози кућни љубимац, јер та правила нису универзална.
„Неке у зависности од величине дозвољавају да животиња буде на седишту у делу авиона за путнике, али неке имају обавезу да животиња буде седирана и смештена у одговарајући кавез иии део авиона“, рекла је она.
Што се тиче Ер Србије, како је навела Ивајац, она има своја правила да веће расе паса па и мачака, морају да иду у адекватне кавезе и да животиња буде пре пута припремљена.
То подразумева да не сме да једе један период пре пут, најмање 12 сати, да се не пије много воде и да се назначе посебности особљу око третмана, као и да се испоштује одредба Закона о добробити животиња.
Уколико путујемо аутобусом, Ивањац је рекла да свака превозничка фирма одређује да ли ће да превози животиње или не.
„Одређене дозвољавају превоз на крилу у путничком делу, али опет се оријентишу на мање животиње. И овде мора да се испоштује Закон о добробити животиња, као и да јавно сви путници буду обавештени о томе“, додала је она.
Уколико се путује аутомобилом, нагласила је Ивањац, зашта се најчешће власници одлучују, потребно је да се постепено животиња навикава на путовање, пре свега на краће релације, да се посматра, јер постоје оне којима је мука или брзо дехидрирају, затим правити више пауза, да животиња има договарајући простор и да аутомобил не буде претопао, јер то може довести чак и до смртног исхода.
Nikola Tesla: Od odbijenog stipendiste do počasnog člana Matice srpske (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Власници да се обавезно информишу о условима вођења љубимаца у иностранство се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.