Произвођачи меса у страху од афричке куге свиња

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 12:10

Произвођачи меса у страху од афричке куге свиња

Афричка куга свиња, тешка заразна болест ових животиња, букти у региону. Осим у Србији недавно се проширила у БиХ и Хрватској где се готово свакодневно пријављују нова жаришта. Фото: Unsplash/diegosan Од почетка године у Србији је детектована у више од 70 места и ловишта. У том периоду >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << зараза је потврђена код 738 домаћих свиња, од чега је 315 угинулих, а еутаназија је извршена на 3.303 свиње.
За сада не постоје поремећаји на тржишту свињетине нити је дошло до раста цена. Домаћа индустрија меса је међутим у страху од даљег развоја догађаја јер би појава болести на великим комерцијалним фармама знатно уздрмала овај сектор.
Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије и део тима за борбу против ове болести, каже да је афричка куга свиња од 2007. присутна у Европи, а од пре неколико година и у Србији. Срећом, до сада смо само једном, пре годину и по дана, имали пријављену болест на великој фарми.
„Миграција становништва и животиња је велика, што погодује ширењу вируса. Биосигурносне мере морамо подићи на много виши ниво. Доста је прецизно прописано шта се све мора урадити и одговорност је на свима у ланцу“ наглашава Будимовић. Напомиње да када се болест јави у домаћинству са две-три свиње то је опасно као извор заразе и могућност даљег ширења. Али, економски моменат није посебно битан, јер држава рефундира новац пољопривредницима. Катастрофално би било када би вирус стигао на комерцијалне фарме великих капацитета од рецимо 50.000 животиња.
Због тога је читав сектор производње меса у приправности јер је ова болест изузетно опасна будући да нема ни превентиве ни лека.
За сада, како каже, нема ни поремећаја на тржишту, али како је и у Европи слично, очекује се да ће бити проблема у глобалном снабдевању свињским месом.
Od razmera recesije u Nemačkoj zavisi ekonomski rast Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Произвођачи меса у страху од афричке куге свиња се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.