Од размера рецесије у Немачкој зависи економски раст Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 12:04

Од размера рецесије у Немачкој зависи економски раст Србије

Рецесија у Немачкој за Србију представља перспективни ризик, односно „ризик у најави”. Краткорочно, неће имати велике последице, али ако се одужи, могла би да доведе до пада српског извоза и одлагања или укидања директних страних инвестиција, наводи се у најновијој анализи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Института за политику и економију југоисточне Европе. Фото: Unsplash/Unsplash+ Да би избегла ове ризике, Србија треба помно да прати план трансформације немачке привреде и тражи место у немачком пакету раста, најпре понудом сировина, полупроизвода и делова како би се ојачала сигурност ланца снабдевања.
И то не само у аутомобилској индустрији, као досад, тврде аналитичари. Држава мора да настави с економским и инвестиционим подстицајима и убрза привлачење немачких инвестиција, да би Берлин у Србији отворио нове погоне за снабдевање своје индустрије, закључује се у извештају, преноси Танјуг.
Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду, верује да ће Србија бити у проблему, независно од тога каква је повезаност немачке и српске привреде, уколико Немачка западне у рецесију. Проблеми ће сустићи и цео Балкан, додаје он, али и источноевропске земље Европске уније, које такође имају највећу трговинску сарадњу са овом државом.
Зашто је рецесија у Немачкој опасна и по нас?
„Има више разлога. Највећи број страних директних инвестиција долази из те земље. У предузећима која послују у Србији ради око 80.000 наших грађана, па ако се деси рецесија у Немачкој нема дилеме да ће нека од тих фабрика или предузећа која овде послују бити захваћена. Али, не због Србије, нагласио бих то, јер наши радници могу да раде. Него, ако матица фабрика из Немачке западне у рецесију, онда се то свакако може догодити и њеној фабричкој филијали у Србији. Може се очекивати да ће се знатно смањити или чак потпуно обуставити производња у нашој земљи“ наводи проф. Савић.
Vesić: Inspekcija da proveri uslove rada na aerodromu, nema zaštićenih

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од размера рецесије у Немачкој зависи економски раст Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.