Крстарење са децом: О чему водити рачуна?

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 11:32

Крстарење са децом: О чему водити рачуна?

Крстарење са децом увек представља забавну авантуру на води. Ипак, требало би водити рачуна о сигурносном аспекту, пише портал Технонаутика. Фото: Pexels/Pixabay Лето представља савршено годишње доба за уживање на отвореним воденим површинама са малишанима. Иако заиста представља >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уживање за сва чула, пловидба, а нарочито са децом, мора бити сигурна и безбедна.
Многи наутичари ће овде поставити питање – да ли је свака пловидба са децом безбедна? Како да знамо које локације и релације су сигурне за малишане на бродићу? Неретко се јављају и бриге да ли ће деци пловидба бити досадна или исцрпљујућа.
Ово је апсолутно погрешан став. Истина је да крстарење са малишанима представља заиста узбудљив догађај, који ће дуго остати у њиховом сећању и којем ће се радо враћати. Испловљавањем деци пружате прилику да искусе нешто ново и интересантно, а отварате им и видике. Осим тога, увек би требало имати на уму да су оваква искуства управо оно што формира личност вашег малишана и чини га бољим човеком у будућности.
Сада, када знате да пловидба са децом заиста може бити права породична авантура, морамо напоменути и неколико важних ствари. Увек имајте на уму да је децу неопходно занимати, али и чувати.
У природи је детета да истражује. Како на чврстом тлу, тако и на воденим површинама. Стога, осим анимирања, мора се посветити довољно пажње заштити и безбедности детета. Једино на тај начин можете се у потпуности препустити чарима мора, језера или речне површине.
Сигурност увек мора бити на првом месту када је у питању крстарење са децом Није на одмет поновити и више пута – безбедност деце, али и осталих путника на броду, увек мора бити приоритет! Од овог правила не постоје изузеци. Ризик за повреде на броду свакако је већи када су у питању деца, с обзиром на њихову неискусност и неопрезност.
Стога, ви им морате бити “водич” и научити их поштовању безбедносних мера. Јасно поставите правила понашања на броду, како би ваша деца знала шта се сме радити, а шта никако није дозвољено. Лепим речима им објасните да се ради о правилима која их штите од могућих повреда и незгода на отвореним воденим површинама.
Сигурносна заштитна опрема мора постојати на вашем броду! Ово, осим сигурносних прслука за одрасле, подразумева и сигурносне појасеве за децу. Од изузетне је важности да ваше дете носи прслук, без обзира на то да ли уме да плива или не. Објасните им да се ради о њиховој безбедности, те да је ношење прслука обавезно.
За додатну сигурност, на располагању су вам и такозване заштитне мрежице које се постављају по ободима, како дете не би пало преко палубе. Неопходно је поставити је за предње стране брода, али и са бочних страна. Ово вам пружа мир и омогућава да уживате у пловидби са својом децом.
Понесите додатну одећу, храну и медикаменте, као и сет прве помоћи Оно што сваки родитељ зна када је у питању било које путовање са децом, па тако и оно морским путевима, јесте да од вишка глава не боли!
Увек је паметно решење да понесете више одеће од оног што сте првобитно замислили, јер се деца неретко испрљају или поквасе и пре самог испловљавања. Такође, без обзира на дужину релације, неопходно је да понесете одговарајућу количину хране, ужину и слично. Увек планирајте више, како бисте били потпуно сигурни.
Уколико испловљавате у јеку летње сезоне, неопходно је понети и заштитну крему за сунчање, с обзиром на то да је дечија кожа далеко осетљивија и склонија црвенилу. Понесите и одређене медикаменте за мучнину, главобољу и слично.
Наравно, подразумева се да ћете са собом увек понети и сет прве помоћи. На вашем пловилу он не сме изостати. Свака рана, опекотина или огреботина захтева да буде схваћена озбиљно. Према томе, сет прве помоћи када је у питању пловидба са децом може бити од пресудног значаја.
Уколико крећете на крстарење са децом, све горе наведене ствари требало би имати на уму. Постарајте се да поседујете сву неопходну наутичку опрему, како би ваше путовање било узбудљиво, а у исто време сигурно и безбедно!
Da li znate kako pravilno da zalivate cveće na ovim vrućinama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Крстарење са децом: О чему водити рачуна? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.