Дрецун: Седница Савета безбедности УН би била прилика да се укаже на тешке последице акција Приштине

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 19:50

Дрецун: Седница Савета безбедности УН би била прилика да се укаже на тешке последице акција Приштине

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да би седница Савета безбедности УН, чије ће одржавање затражити Београд, била прилика да се чује каква је реална ситуација на северу КиМ и укаже на могуће опасне последице понашања премијера >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али и да се затражи да се неутралишу наоружане структуре у покрајини чије постојање није предвиђено Резолуцијом 1244. Фото: Танјуг/Драган Кујунџић Гостујући на ТВ Тањуг, Дрецун је на питање шта би Србија добила одржавањем седнице о КиМ, рекао да Савет безбедности УН треба обавестити пре предузимања неких мера до којих би могло да дође ако Куртни настави да терорише Србе, а из свега што Приштина ради се, како је додао, види да не изгледа да ће доћи до деескалације ситуације.
„У Савету безбедности где је једино место где се разговора о ситуацији на КИМ треба да се изнесе сва тежина проблема и да се укаже на изузетно тешке последице ако се Куртију дозволи да настави са таквим активностима и да се затражи да сходно мандату и обавезама, Савет безбедности поступи по Резолуцији 1244 да онемогући структуре привремених приштинских институција да на северу тероришу српски народ и да неутрализује постојање наоружањих структура које нису по Резолуцији – специјалне оперативне и интевентне јединице, косовска полицијска служба, такзована војска косова, садашње КБС“, рекао је Дрецун.
Он је нагласио да је одговорност Савета безбедности у томе што те структуре постоје и што су оне главни узрок терорисања Срба. „Вучић управо жели да каже да је присуство тих наоружаних формација глави узрок кризе на северу, јер да њих да нема Курти не би имао механизам да терорише српски народ. Управо преко те силе супротне Резолуцији 1244 Курти спроводи насиље над Србима“, рекао је Дрецун.
Он је упозорио и на чињеницу да смо већ суочени са интензивним покушајима да се косовскометохијско питање и његово решавање потпуно измести из УН.
„Томе служе предлози о одржавању међународне конференције о КиМ, ЕУ предлог о нормализацији односа, избегавање формирања ЗСО и Бриселског споразума, јер је очигледно да они који желе да очувају лажну државу Косово, иако је потпуно јасно да је то потпуно промашен пројекат политичког Запада, настоје да спрече било какве разговоре о будућности КиМ преко УН“, рекао је Дрецун.
Подсетио је да ништа од тога не може да се деси док је Резолуција 1244 на снази, без обзира што се неки понашавају супротно. „Док је не промене и не ставе ад акта, не могу да обезбеде кључни циљ лажне државе – чланство Косова у УН да би могла да стекне пун међународни капацитет“, подсетио је он.
Дрецун је рекао и да би велике силе због излагања у Савету безбедности морале да се изјасне, али да се боји да због њиховог пристрасног односа и посвећености очувању лажне драве нећемо имати конкретнто решење.
На констатацију да је Антонио Гутереш у последњем извештају навео да ситуација на КиМ никада није била тежа од постизања Бриселског споразума и то шта би тек сада навео, Дрецун подсећа да су управо због таквих оцена и неке земље тражиле да се седнице укину.
Подсетио је и на то Русија има објективну анализу ситуације док САД, Француска, Велика Брианије и неке друге земље имају пристрасне анализе и Београд се увек окривљује, чак и када се каже две стране.
Управо они су ти који треба да се залажу за Резолуцију 1244 и да виде да Пришитна ради све супротно, рекао је Дрецун и додао да је за њих проблем што Резолуција 1244 постоји и зато постоји питање како да се она промени и да се Косово угура у УН.
Зато је, додаје, неопоходно да се направити споразум између Београда и Приштине који би Косово третирао као државу, што би створио основ да се мења Резолуција 1244, а чиме би била изманипулисана и Русија и Кина које се томе противе. „Европски план је зато велика опасност за Србију, те две тачке које говоре да Србија у односима са Косовом, ми кажемо са Приштином, треба да поштује принцип територијалног интегритета и суверенита што су принципи између две државе и да се не противимо чланству лажне државе у међународним организацијама и УН“, рекао је Дрецун и нагласио да, ако бисмо прихватили тај комплетан план, сами бисмо поништили Резолуцију 1244 која каже да ће КиМ бити под привременом управом УН док се не нађе политички договор око решења.
Dačić o Rotu: Pokušaj da se skrene pažnja sa Kurtijevog terora i optuži Srbiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дрецун: Седница Савета безбедности УН би била прилика да се укаже на тешке последице акција Приштине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.