Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 18:12

Брнабић о изјави Рота: Типичан пример тзв. политике "оптужби у огледалу"

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је твит председника одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаила Рота у којем позива ЕУ и САД да размотре своју стратегију поводом Западног Балкана и Србије, типичан пример такозване политике "оптужби у огледалу" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (АиМ). Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је изјаву Рота као покушај да се скрене пажња са Куртијевог терора и оптужи Србију.
Брнабић је на Твитеру написала да је по дефиницији АиМ техника подстицања говора мржње у којој неко лажно приписује својим противницима намере које има према себи.

"Ви у суштини оптужујете председника Александра Вучића за национализам и мржњу, иако је он био први премијер Србије који је угостио премијера Албаније у последњих 68 година и јавно позвао на 'историјско помирење' између Срба и Албанаца. То је само једна од многих ствари које је урадио у последњих 10 година", навела је Брнабић.
Наводећи да је Рот позвао ЕУ и САД да казне Србију, Брнабић је упитала да ли зато што је, како је истакла, Србија имплементирала Бриселски споразум, зато што је подржала регионалну сарадњу, подсетивши на већ изграђен ауто-пут до Северне Македоније, као и на изградњу ауто-пута до Тиране и Сарајева.
"То говорите док све време подржавате Аљбина Куртија, који је заправо створио последњи гето у Европи у коме се на људе може пуцати, могу се хапсити, мучити и забрањивати им се право гласа, само зато што су Срби. Куртија, који је у Берлину рекао да Бриселски споразум не постоји", рекла је премијерка. Брнабић је оценила да је оно што Рот ради заправо говор мржње против Србије за ствари које само и једино може приписати својим савезницима.
"Политика оптужби у огледалу. Ја (свим срцем) верујем да то нисте намеравали да урадите, али сте управо то урадили", рекла је Брнабић. 
Дачић о Роту
Министар спољних послова Ивица Дачић каже да напад Михаела Рота на председника Србије Александра Вучића представља још један бесрамни покушај да се скрене пажња са терора који Аљбин Курти спроводи над српским народом на Косову и Метохији и пребаце оптужбе на Србију.
Дачић је упитао како је могуће да у време док се хапсе насумице Срби на КиМ без икакве кривице, док се забрањује промет основних животних намирница и лекова за Србе, док нелегитмни такозвани албански градоначелници силом улазе у зграде у општинама где живе само Срби, док се не поштује Бриселски споразум потписан још пре 10 година о формирању Заједнице српских општина, док цео свет оптужује Куртија и прети санкцијама Косову, Рот напада председника Вучића да подрива принципе ЕУ, подгрева национализам и мржњу.
"Са гнушањем одбијам такве нападе, јер је срамотно да Рот који подрива универзални, па и европски принцип застите територијалног интегритета дрзава, оптужује било кога|, рекао је Дачић за Танјуг.
Он је истакао да су на примеру Србије нарушени основни принципи ЕУ.
"Рот и остали су деценијама подгревали албански сепаратизам И национализам, ширеци мржњу према српском народу. Зато, господине Рот, пре него што нападнете друге, погледајте себе и своје пулене Куртија, Гервалу и остале на КиМ. Ако већ нецете да их осудите, немојте их бранити правећи вештачку симетрију нападом на Србију", рекао је Дачић.
Рот је на Твитеру навео - "Крајње је време да Европска унија и Сједињене Државе размотре своју стратегију поводом Западног Балкана и Србије. Председник Вучић подрива водеће принципе Европске уније и подстиче национализам и мржњу. Оно што нам је стварно потребно је храбро руководсто да подстакне помирење, владавину права и демократију."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.