Катар: Драгуљ у пустињи

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 16:29

Катар: Драгуљ у пустињи

Катар, арапска земља на обали Персијског залива, доживела је светску славу прошле године када је била домаћин светског првенства у фудбалу. Овде се историја и модерност неодољиво спајају, те је дана Катар икона просперитета која никад није заборавила своју прошлост. Фото: Unsplash/Micha >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Brandli Често у сенци Емирата, третиран као станица за промену лета на путу са запада на исток и обрнуто, Катар је пак неправедно занемарен. У овој земљи обојеној традицијом може се научити о древним вештинама лова са соколом, уживати у најфинијој уметности али гледати трке камила у пустињи.
Посебно импресивно је видети уживо Доху, град светске класе који пре мање од једног века готово да није постојао, а данас је глобално средиште иновација, спорта и културе. Фото: Unsplash/Radoslaw Prekurat Упркос модернизацији, Катар је сачувао своје корене и традиционално арапско наслеђе. Ово се осети свуда, од шеталишта Corniche уз обалу мора, док гледате традиционалне чамце како плутају, до обновљене пијаце Souq Waqif која је са својим шаренилом, зачинима и гунђавим папагајима и даље конкуренција у међувремену неминовно саграђеним модерним тржним центрима.
Иако то није општепознато, катарска културна сцена заслужује посебну пажњу. Музеј исламске уметности један је од најважнијих те врсте у свету.
Фото: Unsplash/Rowen Smith Чува импресивну збирку радова из различитих раздобља, скупљених са три континента. Музеј се налази на наменски саграђеном острву и својим изгледом постмодерне тврђаве до које води шпалир палми, сам посеби је уметничко дело.
Зграду је дизајнирао I.M. Pei, архитекта који је осмислио и фамозну пирамиду код Лувра. Збирка се простире на три спрата, а обухвата и текстиле, керамику, стакло, те нам дочарава ткање тепиха и израду керамичких плочица, све оне важне радове нераскидиво везане за арапски свет.
Ту је и Матхаф, Музеј савремене уметности, који приказује богату савремену уметничку сцену Блиског истока и шире.
Још један импресивни музеј је недавно отворени Национални музеј Катара, инспирисан пустињском ружом – “архитектонским” ремек делом ветра. Ово велелепно здање налази се надомак краљевске палате и коштало је близу 400 милиона евра. Пројекат је израдио француски архитекта Јean Nouvel, који је дизајнирао и нови Лувр у Абу Дабију.
Фото: Unsplash/Tarek Suman Осим уметности и архитектуре од којих застаје дах ова малена држава нуди изванредне могућности за љубитеље природе. Један од најупечатљивијих природних феномена су његове пешчане дине које се простиру у недоглед. Овде гости могу уживати у адреналинским активностима попут вожње qуад возила, сандбоардинга, те јахања камила.
За мирније опције ту је оство “Банана” са 800 метара плаже са златним песком, ушушкано у тропско растиње и зеленило до ког се може стићи само бродићем.
Фото: Unsplash/Visit Quatar Као што је то обично бива на истоку, и катарска гастрономија је изузетна. С мешавином арапских, индијских и медитеранских утицаја, локална кухиња нуди разноликост укуса а омиљена традиционална јела су мацхбооса (рижа с месом и зачинима) и хареес (врста каше од пшенице и меса). С обзиром на близину воде, морски плодови су такође уобичајени на катарској трпези.
Катарска бајка о успеху је јединствена. Малени емират је постао глобална сила захваљујући не само природним богатствима (нафта и гас) него и визионарским инвестицијама, улагањима у образовање, науку и технологију.
Катар је дом истоимене фондације, образовног и истраживачког центра око ког се креирала иновативна заједница која промовише знање и истраживачке активности у различитим подручијима.
Аутор текста: Н.К.
Nezaobilazne destinacije za gurmane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Катар: Драгуљ у пустињи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.