Француска: Комитет УН „претерао“, наша полиција не користи расно профилисање

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 15:45

Француска: Комитет УН „претерао“, наша полиција не користи расно профилисање

Француска је данас оспорила као „прекомерне“ и „неосноване“ примедбе комитета Уједињених нација у којима се помиње расно профилисање и прекомерна употреба силе органа за спровођење закона током недавних нереда у земљи. Фото: Танјуг/AP/Christophe Ena
„У Француској је забрањено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свако етничко профилисање од стране органа за спровођење закона“, навело је Министарство спољних послова у Паризу, додајући да је „интензивирана борба против ексцеса у расном профилисању“.

Коментари Париза уследили су након што је Комитет УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД) позвао Француску да обезбеди да истрага о убиству Нахела М, тинејџера којег је полиција убила у близини Париза, буде „темељна и непристрасна“ и позвао на забрану расног профилисања, преноси телевизија „Франс 24“.
ЦЕРД, састављен од 18 независних стручњака, изразио је забринутост у вези са расним профилисањем и „прекомерном употребом силе од стране органа за спровођење закона“. Експерти су такође осудили „пљачку и уништавање приватне и јавне имовине, као и извештаје о масовним хапшењима и притворима демонстраната“.
Комитет УН саопштио је да поздравља отварање истраге о околностима које су довеле до убиства Нахела, чија је смрт изазвала ерупцију насиља у Француској.
„Француска треба одмах да обезбеди да истрага о околностима које су довеле до смрти Нахела М. буде темељна и непристрасна… да процесуира наводне починиоце и, ако буду осуђени, да их санкционише“, истакао је ЦЕРД и позвао Француску да „усвоји законе који дефинишу и забрањују расно профилисање“.
Комитет УН је поновио своју препоруку да се власти као приоритет позабаве „структурним и системским узроцима расне дискриминације, укључујући и спровођење закона“.
До реаговања ЦЕРД-а дошло је у време када је француски управни суд забранио марш у знак сећања на Нахела, који је организовала „Фондација Адама Траоре“.
Траоре, који је био афричког порекла, умро је у полицијском притвору 2016. године, што је тада покренуло нереде који су трајали неколико ноћи.
Мицотакис најавио да ће нова влада “исправити грешке из прошлости“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска: Комитет УН „претерао“, наша полиција не користи расно профилисање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.