НБС против ограничења и забране употребе готовине на регулаторни начин

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 15:20

НБС против ограничења и забране употребе готовине на регулаторни начин

Народна банка Србије (НБС) стално спроводи активности усмерене на дугорочно одржив развој безготовинских плаћања у Србији и изричито је против иницијатива и анализа којима се предлаже додатно ограничење и забрана употребе готовине на регулаторни начин, саопштила је НБС. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << WikimediaCommons/Djordje Stakić
Из централне банке наводе да су против ових ограничења и забрана зато што сматрају да ће се готовинска плаћања смањити онда када безготовински инструменти, попут платних картица интернационалних картичних система и инфраструктура за њихово прихватање на продајним местима, као што су ПОС уређаји, буду имали разумне трошкове, прихватљиве за све трговце у Србији.

НБС је саопштење објавила реагујући на анализе и студије које се у последње време објављују, а односе се на безготовинска плаћања у нашој земљи и која, како наводе из НБС, стање у овој области приказује знатно неповољнијијим него што оно заиста јесте, а све ради стварања основа за покретање пројеката који то наводно неповољно стање треба да поправе.
У Србији су, додаје се у саопштењу, већ прописана одређена ограничења готовинског пословања, која су усклађена са онима у Европској унији, а примењују се ради спречавања прања новца и финансирања тероризма а мимо тих ограничења, вештачко укидање готовинских плаћања значило би само осиромашење националне економије и корист искључиво појединих, најчешће интернационалних приватних компанија.
О дестимулацији употребе готовине може се размишљати искључиво тако да безготовинска плаћања треба да буду исплатива и практична за употребу како би заменила готовину, наводи се у саопштењу и указује да ниједан трговац није склон да без разлога одбије муштерију која жели да безготовински плати и на тај начин је изгуби.
Већина тих трговаца то ради искључиво зато што им је коришћење безготовинског платног инструмента неретко скупо, од уређаја, преко трансакције, до одржавања уређаја.
Безготовинске методе плаћања су пожељне, али не наметнуте по сваку цену, већ са трошковима који их чине прихватљивим, наводе из Народне банке.
У систему за инстант плаћања НБС у јуну 5,56 милион трансакција

Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС против ограничења и забране употребе готовине на регулаторни начин се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.