Шта би требало да избегавате ујутру ако сте ноћ раније лоше спавали

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 15:00

Шта би требало да избегавате ујутру ако сте ноћ раније лоше спавали

Да ли сте један од оних који не могу без кафе ујутру? Научници сада саветују да избегавате ово пиће ако сте ноћ раније лоше спавали. Фото: Pixabay/StockSnap У принципу, нема ништа лоше у кафи, уосталом, неколико студија је показало да је неколико шољица дневно заправо здраво. Међутим, истраживачи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са Универзитета Бат у Великој Британији сада упозоравају да не пијете кафу ујутру. Према њиховим речима, свако ко је имао немирну ноћ са лошим сном требало би да буде без тога.
Кафа може пореметити метаболизам Kафа може да поремети сопствену регулацију шећера у крви ако попијете шољицу кафе пре доручка после ноћи лошег сна. За истраживање су тестирани узорци крви од укупно 29 одраслих особа које су учествовале у различитим експериментима током три дана.
Доручак и шећер у крви Током студије, учесници су неометано спавали једну ноћ, а следећег дана су добили зашећерено пиће са довољно глукозе и калорија да би симулирали доручак. Друге ноћи, испитаници су се будили сваких сат времена и ујутру су поново добијали зашећерено пиће. Треће ноћи, у којој су се испитаници такође будили сваких сат времена, добијали су и шољицу јаке црне кафе, која је садржала око 30 милиграма кофеина, око 300 минута пре првог слатког пића ујутру.
Резултати узорака крви показали су да је додатна шољица кафе ујутру изазвала повећање нивоа шећера у крви за 50 одсто него код осталих испитаника, посебно код испитаника након немирне ноћи и каснијег доручка. Иако се ниво шећера у крви генерално повећао код свих учесника као резултат доручка, није се повећао толико као после кафе.
Koji su znakovi da ste postali previše zavisni od kafe?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта би требало да избегавате ујутру ако сте ноћ раније лоше спавали се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.