Предавање у Музеју Војводине „Како је настало праплеменско пшенично пиво?“

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 14:49

Предавање у Музеју Војводине „Како је настало праплеменско пшенично пиво?“

Среда, 12. јул, 20:00 сати, предавање у Музеју Војводине „Како је настало праплеменско пшенично пиво?“. Фото: Војводина уживо Предавање ће одржати Александар Медовић, кустос археоботаничар. У Музеју Војводине је у мају отворена изложба „Пшеница – Од њиве до трпезе“.
На дан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << отварања посетиоци су били у прилици да пробају „праисторијско“ пиво.
„Праплеменско пшенично пиво“ настало је у сарадњи Музеја Војводине и Мале пиваре Beercuz из Сремских Карловаца. Рецепт за пиво није био познат, али су резултати археоботаничких истраживања на археолошким локалитетима помогли да се пронађу састојци од којих се некада давно правило пиво.
За то нису потреби само јечам и хмељ. У ту сврху може да се искористи и пшеница. Али, која је то врста пшенице могла да буде коришћена пре 3500 година на једном насељу из бронзаног доба код нас?
Да ли се и онда користио хмељ као пивски зачин? Осим тога, који квасац је коришћен да би се ослобођен шећер у сладу претворио у алкохол?
На сва, или барем нека од питања везана за „варење“ пива у праисторији, добићете одговор у среду, 12. јула у 20 часова у Музеју Војводине (Дунавска 35). А, ко зна, можда ћете бити довољно храбри и да пробате наше пиво?!
Na novosadskoj Klisi jedna od najvećih kolonija belih roda u Evropi! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање у Музеју Војводине „Како је настало праплеменско пшенично пиво?“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.