Кога сте ви “окретали“ са хало-говорница? Црвени споменици прошлости у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 12:30

Кога сте ви “окретали“ са хало-говорница? Црвени споменици прошлости у Новом Саду

У времену када су мобилни телефони постали неизоставни део нашег свакодневног живота, београдске хало говорнице су постале симболи прошлости, који нас подсећају на време када су телефонски разговори били сасвим другачији. Фото: Градске инфо Ове карактеристичне црвене кабине, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << које су се некада користиле за брзе позиве и бележиле догађаје наших живота, данас се најчешће срећу као „украсни“ део града.
Хало-говорнице су први пут постављене још давне 1931. године и током година су се прилагођавале новим технолошким достигнућима.
Некада је за њихову употребу било потребно убацити металну новчаницу, док се касније користила “Хало“ картица која се купује на трафикама и омогућава телефонске позиве.
Ова картица вреди 300 динара и има исто толико новца на себи, а убацује се у отвор на говорници.
Иако је приметан велики број говорница које су видно оштећене, постоје и оне које су и даље у очуваном стању.
Како је текла процедура телефонирања са говорнице? Након куповине картице, једноставно је убацимо у означени отвор на говорници, а затим позовемо жељени број. У случају да се сусретнемо са неким техничким проблемом, ту је и број сервиса који можемо позвати како бисмо добили помоћ.
Хало говорнице су биле незаобилазне тачке у граду, постављене готово на сваком ћошку.
Некада су биле популарне међу основцима који би се враћајући из школе зауставили да провере тачно време.
Такође, говорнице су и данас корисне у случају хитних ситуација, јер су позиви ка службама попут полиције и ватрогасаца бесплатни, а бројеви за те службе су јасно исписани на самим говорницама.
Иако већина грађана данас ретко користи хало говорнице, оне су још увек потпуно функционалне.
Старији људи често задржавају своју верност према овим симболима прошлости, показујући своју приврженост некадашњим временима и избегавајући замену за модерне мобилне телефоне.
Док се већина грађана ослања на своје мобилне телефоне, хало говорнице су постале делимично заборављене, а многе од њих служе само као склониште од кише на аутобуским стајалиштима.
Хало-говорнице су више од телефонских кабина – оне су споменици прошлости који нас подсећају на промене које је модернизација комуникација донела.
И док користимо најновије технологије, нека сећања на време када су се телефонски разговори одвијали управо из тих црвених говорница остају жива, као део нашег колективног сећања на прошлост.
Kako sa decom preko granice? Detaljan vodič kada vam je potrebna saglasnost, a kada ne

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кога сте ви “окретали“ са хало-говорница? Црвени споменици прошлости у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.