Ердоган: Украјина заслужује да се придружи НАТО-у

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 11:24

Ердоган: Украјина заслужује да се придружи НАТО-у

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да Украјина заслужује да се придружи НАТО-у и позвао Кијев да започне мировне преговоре са Москвом. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici „Нема сумње да Украјина заслужује чланство у НАТО-у“, рекао је Ердоган на конференцији за штампу након састанка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са украјинским председником Володимиром Зеленским и додао да „обе стране треба да се врате мировним преговорима“, преноси ТРТ ТВ.
Он је навео да у рату који траје већ 500 дана украјински народ брани територијални интегритет и независност своје земље, као и да је Турска уложила „најинтензивније напоре да оконча“ сукоб Русије и Украјине кроз преговоре „на основу међународног права“. „Желео бих да поново нагласим становиште који сам увек упорно бранио, а то је да праведан мир нема губитника. Упркос разликама у мишљењима између страна, наша је најискренија жеља да се што пре вратимо потрази за мирним решењем“, рекао је Ердоган.
Саопштио је да ће руски председник Владимир Путин посетити Турску у августу.
„Путин ће следећег месеца посетити Турску“, рекао је Ердоган и додао да је са руским лидером разговарао о размени заробљеника.
Зеленски је након састанка са Ердоганом саопштио да Украјина и Турска имају исто гледиште да нико нема право да намеће тим државама у црноморском региону оно што не одговара њиховим интересима. „Захвалан сам Турској на њеној континуираној подршци територијалном интегритету и суверенитету Украјине“, рекао је Зеленски новинарима, преноси Интерфакс Украјина.
Према његовим речима, два председника су разговарали о ситуацији на Криму, који је под руском контролом.
„У сваком случају, ми ћемо вратити нашу легитимну власт над Кримом и вратити безбедност на полуострво и правду свим људима на Криму. Посебно кримским Татарима, који су сада, нажалост, поново подвргнути оштрој репресији и притисцима Русије“, рекао је Зеленски.
Говорећи о Црноморској иницијативи за жито, он је напоменуо да „Русија у последње време, нажалост, максимално блокира кретање бродова са храном дуж коридора у Црном мору.
„Русија се понаша као да поседује цело Црно море, као да је овде власник“, рекао је Зеленски.
Он је саопштио да је са Ердоганом разговарао и о више различитих заједничких пројеката Украјине и Турске које је могуће спровести у циљу јачања односа две државе и безбедносних и економских интереса. „То се односи на сарадњу у војно-индустријском комплексу, развоју технологије, производњи беспилотних летелица и другим стратешким индустријама“, прецизирао је Зеленски.
Зеленски је у петак допутовао у Турску како би разговарао о билатералним односима, регионалним и међународним питањима, укључујући и најновија дешавања у рату, као и о Црноморском споразуму о житу и обезбеђивању мира и стабилности у региону.
То је његова прва званична посета Турској од почетка руско-украјинског рата који је почео у фебруару 2022. године.
Šojgu izvršio inspekciju novoformiranih jedinica u Južnom vojnom okrugu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоган: Украјина заслужује да се придружи НАТО-у се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.