Градови у Кини отварају склоништа од ваздушних напада као заклон од топлоте

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 08:40

Градови у Кини отварају склоништа од ваздушних напада као заклон од топлоте

Градови широм Кине отворили су склоништа предвиђена за случај ваздушних напада како би се становницима понудило олакшање од врућине, пошто су неуобичајено високе температуре у појединим деловима земље почеле да односе животе. Фото: Танјуг/AP/Ng Han Guan Градови попут Хангџоуа на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << источној обали Кине, Вухана у централном делу земље и Шиђаџуанга у провинцији Хебеи у близини Пекинга, током прошле недеље најавили су отварање склоништа за ваздушне нападе за становнике који желе да се склоне од врућине.
Како преноси портал ПБС, у Пекингу је овог лета по први пут од 1961. године било више од девет узастопних дана током којих је температура прелазила 35 степени Целзијуса.
Власти су такође издале здравствена упозорења и, како у престоници, тако и другде, обуставиле радове на отвореном.
У последња два месеца градске власти Пекинга приписале су два смртна случаја врућини, а реч је о случају када се туристички водич срушио и умро од топлотног удара и када је од топлотног удара умрла домаћица.
Бројни кинески градови почели су да граде склоништа за случај ваздушних напада током јапанске инвазије почевши од 1937. године, а са изградњом је настављено 1950-их, када су се односи Кине и Совјетског Савеза погоршали и Пекинг страховао од нуклеарног напада.
Склоништа су сада често опремљена просторима за седење и нуде приступ води, освежењу, лековима за топлотни удар, а у неким случајевима и погодностима као што су интернет, телевизори и опрема за стони тенис.
Метеоролошке власти упозориле су ове недеље на јаку сушу на северу Кине која може угрозити усеве и преоптеретити електричну мрежу, док је у јужној Кини, због тешких поплава, расељено хиљаде људи током протеклих неколико недеља.
Bajden: Pre razmatranja članstva Ukrajine u NATO potrebno je okončati rat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Градови у Кини отварају склоништа од ваздушних напада као заклон од топлоте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.