Бајден: Пре разматрања чланства Украјине у НАТО потребно је окончати рат

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 08:16

Бајден: Пре разматрања чланства Украјине у НАТО потребно је окончати рат

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да се рат у Украјини мора окончати пре него што НАТО узме у разматрање чланство Кијева у Алијанси. Фото: Танјуг/AP/Patrick Semansky Бајден ће следеће недеље учествовати на самиту НАТО-а у Литванији, где ће рат Русије и Украјине, као и настојање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Кијева да се придружи Северноатлантској алијански бити једна од кључних тема.
Уочи тог путовања, Бајден је у петак интервјуу за ЦНН рекао да се руска агресија у Украјини мора окончати пре него што Алијанса може да разматра пријем Кијева у своје редове.
Он је саопштио да ц́е, иако је чланство Украјине у НАТО-у преурањено, САД и њени савезници наставити да обезбеђују Кијеву подршку и оружје које му је потребно у сукобу са Русијом.
„Не мислим да у НАТО-у постоји сагласност око питања да ли да уведе Украјину у породицу НАТО-а сада, у овом тренутку, док траје рат “, рекао је Бајден.
Он је појаснио да је НАТО одлучан да брани сваки педаљ територије која припада државама чланицама и да би пријем Кијева док траје сукоб на територији Украјине практично увео алијансу у сукоб са Русијом.
„То је обавеза коју смо сви преузели, без обзира на све. Ако је рат у току, онда смо сви у рату. Ми бисмо били у рату са Русијом, у том случају“, нагласио је Бајден.
Он је изјавио и да је одлука да се Украјини први пут обезбеди касетна муниција била „тешка“, али да је такву одлуку донео јер је Кијеву потребна муниција у контраофанзиви против Русије.
Bajden najavljuje plan za snižavanje troškova zdravstvene zaštite

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден: Пре разматрања чланства Украјине у НАТО потребно је окончати рат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.