Мајкрософт: Вештачка интелигенција нема способност да преузме контролу

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 17:50

Мајкрософт: Вештачка интелигенција нема способност да преузме контролу

Начелник одељења вештачке интелигенције у Мајкрософту Ерик Бојд изјавио је данас да ће компанија наставити да убрзава свој рад на великим АИ моделима упркос извесној забринутости да ова технологија расте пребрзо и да је превише непредвидива да би била безбедна. Фото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Jeff Chiu, File „Потенцијал ове технологије да истински подстакне људску продуктивност, да допринесе економском расту широм света је толико моћан да бисмо били глупи да то оставимо по страни“, рекао је за Скај њуз корпоративни потпредседник Мајкрософт АИ платформе.
Амерички софтверски гигант је 2019. године уложио милијарду долара у стартап ОпенАИ са вештачком интелигенцијом.
Мајкрософтов новац и рачунарска снага – доступни преко Азуре платформе за рачунарство у облаку, омогућили су ОпенАИ-у да креира GPT4, представљен јавности као цхатбот, ChatGPT . Мајкрософт је уградио GPT4 и његове конверзацијске способности у свој претраживач Бинг.
Његова визија вештачке интелигенције није преузимање планете, објашњава Бојд, већ промена односа између људи и рачунара.
„Само ће заиста редефинисати интерфејсе на које смо навикли, начин на који ссмо навикли да разговарамо са машином – тастатура, миш и слично.
Мислим да све постаје много више засновано на језику“, додао је.
Тренутне могућности језичких модела као што је ChatGPT су прецењене, тврди Бојд.
„Људи причају о томе како вештачка интелигенција преузима контролу, али она нема способност да је преузме. Ово су модели који производе текст као излаз“, рекао је он.
Бојд је рекао да је више забринут због потенцијала да АИ погорша постојеће друштвене проблеме. Али неке од највећих краткорочних забринутости у вези са вештачком интелигенцијом нису везане за безбедност саме технологије, додао је. Уместо тога, напомиње, питање је колику штету би технологија могла да направи ако би се применила на погрешне задатке, било да је то дијагностиковање рака, за управљање контролом ваздушног саобраћаја или да намерно буде злоупотребњена.
Бојд се позвао на одлуку Мајкрософта да не продаје софтвер за препознавање лица који је развио агенцијама за спровођење закона. „Мислим да ћемо као друштво морати да размислимо у којим областима је ова технологија прикладна и где конкретно постоји забринутост у вези са њеном употребом. Али дефинитивно мислимо да постоји место за регулацију у овој индустрији“, рекао је.
Његово партнерство са OpenAI-ом дало је Мајкрософту велики подстицај у трци за тржишно откриће AI. С друге стране, Гугл има водећи светски одсек за истраживање вештачке интелигенције који ради на томе да АИ производе понуди и потрошачима.
Убрзан развој вештачке интелигенције захтева убрзану реакцију друштвених регулатора по питању безбедности високе технологије.
UN: Svetske cene hrane u junu najniže za poslednje dve godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мајкрософт: Вештачка интелигенција нема способност да преузме контролу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.