Додик: Урушавање Дејтона део концепта изградње унитарне БиХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 19:02

Додик: Урушавање Дејтона део концепта изградње унитарне БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик је данас рекао да међународни фактор, подржан Сједињеним Америчким Државама, већ 20 година руши Дејтонски споразум, поручивши да је то део концепта којим они желе да изграде унитарну Босну и Херцеговину. Фото: Танјуг/Јадранка Илић „Дејтонски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << споразум је скрнавањен и срушен. Он се руши већ 20 година од међународног фактора подржаног Америком. То је део концепта којим они желе да изграде унитарну БиХ. Тај Американац (амбасадор Мајкл Марфи), односно његово особље у Сарајеву ће увек рећи да то није тако, али све што су чинили и што је чинио међународни фактор иде ка томе“, рекао је Додик за Срну.
Он је навео да се Марфи меша у унутрашње ствари и крши многе међународне декларације, додавши да „Република Српска и значајан број људи разуме и зна шта Американци раде овде“.
Истакао је да је Дејтонски споразум прекршио Педи Ешдадун, а пре тога Волфганг Петрич, који су, према његовим речима, имали подршку америчке администрације. Додик је додао да је Дејтонски споразум значајно урушен.
„И пре последњих одлука Народне скупштине Републике Српске, они су нас оптуживали да кршимо Дејтонски споразум. Дакле, ми нисмо рекли да ћемо да одбацимо Уставни суд БиХ, него да нећемо да поштујемо његове одлуке док су у важећем саставу“, поручио је председник Републике Српске.
Додик је рекао да је сада дошао моменат када треба да регулишу имовину Републике Српске и да обилазе разне амбасаде.
„То говори о дубини опсега којим они желе да униште Дејтонски споразум, који је јасно лоцирао имовину на нивоу ентитета“, поручио је председник Републике Српске, додавши да то раде без оклевања.
Како је истакао, Американци су довели Републику Српску у позицију да нема коме да се жали и да нема кога да консултује у вези са тим.
„Оставили су нам само могућност да пропаднемо под њиховим захтевима и њиховим ‘добрим намјерама’ или да се боримо да по нашем поимању ствари обезбедимо статус онако како он треба да буде“, навео је Додик.
Он је додао да таква политика светских моћника неће стати док је БиХ, али да је улога међународног фактора битно промењена.
„Пре 10 година и данас, то је сасвим различито. Очекивати је да се промени та улога и да Америка иживи све своје политичаре који су направили каријере на БиХ и лажима о томе како су Срби злочинци, те да они нестану са политичке сцене. Од оних који буду долазили, очекујемо да ће имати објективан приступ томе“, рекао је Додик.
Obuka ronilaca Rečne flotile

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Урушавање Дејтона део концепта изградње унитарне БиХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.