„Чепом до осмеха“: Шта се мења увођењем нових чепова на пластичним флашицама?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 16:15

„Чепом до осмеха“: Шта се мења увођењем нових чепова на пластичним флашицама?

„Услед појаве новог, иновативног облика амбалаже на тржишту, где су чепови причвршћени за флашу, имамо обавезу да одговоримо великом броју грађана на питање упућено нашој хуманитарно еколошкој организацији „Чепом до осмеха“, да ли ће та промена утицати на наш рад“, наводе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из удружења „Чепом до осмеха“. Фото: Чепом до осмеха Њихово саопшење преносимо у целости: „Од оснивања 2012.године смо указивали на проблем отпадног пластичног чепа, који је као „симбол“ микропластике, штетан за животну средину и људско здравље. Ухватили смо се у коштац са тим проблемом и кроз иновативне еколошке радионице и екокараване едуковали 200.000 деце и младих о опасностима загађења. 7.000 активних волонтера широм Србије учествује у акцији сакупљања чепова и сакупили смо преко 1.000 тона.
Оно што је нашој акцији дало додатну вредност и снажну мотивацију јесте да смо средствима од рециклаже истих обезбедили 74 помагала са децу са сметњама у развоју, као и прва два комбинована игралишта за децу у Србији. Истовремено, запослили смо дванаест особа из рањивих група.
Фото: Чепом до осмеха Уз досадашњи вишегодишњи напор, иницијативу препознату у награди као „Покретачи промена“ и „Најбоља дугорочна акција“, радује нас што смо директно утицали на део нових прописа ЕУ, која је још у мају 2018. усвојила директиву (ЕУ 2019/904) која предвиђа начин поступања са пластичним производима за једнократну употребу, односно њихову поновну употребу кроз циркуларну економију.
Наиме, предвиђено је да произвођачи имају обавезу да у целости прилагоде дизајн амбалаже до децембра 2024.године, односно да чеп буде причвршћен за пластичну боцу.
Ово неће утицати на рад нашег удружења.
Само даје још већу обавезу нашој армији екохероја која ће наставити да што више рециклира. Уколико се не одваја чеп, он ће заједно отићи на рециклажу са флашом. Свакако, увођењем депозитног система у Србији, тај изазов ће у великој мери бити решен. Док не дође до тога, наставите да одвајате чеп и да нечији живот буде леп! Имате могућност као и до сада да га одложите на више од 30.000 локација које ћете лако пронаћи уз помоћ наше мобилне апликације „Екохерој“, закључује се у саопштењу.
Фото: Чепом до осмеха Sutra toplo i nestabilno, mestimično kiša, pljuskovi sa grljmljavinom, do 30 C

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Чепом до осмеха“: Шта се мења увођењем нових чепова на пластичним флашицама? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.