Селаковић: Ђорђе Михаиловић имао само једну жељу да почива на Зејтинлику

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 14:44

Селаковић: Ђорђе Михаиловић имао само једну жељу да почива на Зејтинлику

Ђорђе Михаиловић чувар српског војног гробља Зејтинлик, који је данас сахрањен у Солуну имао је, пред крај свог земаљског живота само једну жељу – да почива крај оца Ђура и деде Сава и међу својом браћом и земљацима, војницима славних српских пукова и дивизија из Првог светског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рата, изјавио је данас министар за рад, запошљаваје, борачка и социјална питања Никола Селаковић. Фото/Танјуг Он је рекао да има велику част то што данас у име председника Србије Александра Вучића, у име Владе Србије, али и у своје име као министар при чијем ресору је 60 година радио Ђорђе Ђуров Михаиловић, може да се обрати и одржи последње слово, њему који их је данас окупио, наведнео је у саопштењу.
Фото/Танјуг „Српски великани често су живели и умирали ван Србије. Данас, наши племићи, књижевници, научници широм света почивају далеко од Отаџбине, коју су задужили за живота својим постигнућима“, истакао је Селаковић.
Фото/Танјуг Према његовим речима, над њиховим светлим гробовима, када нас пут до њих нанесе, пуштамо сузу поштовања и захвалности, али и кривице, знајући да им је готово свима последња и неуслишена жеља била да почивају у отаџбини, међу својима.
„Неке од њих смо кроз историју успели да пренесемо кући, и од Херцеговачке Грачанице до Стражилова изникли су белези наше вечне националне захвалности – цркве, меморијали, споменици. Али, како да се српски народ одужи некоме ко великих жеља није имао, некоме ко је, попут наших светитеља, био оличење скромности?“, запитао се он.
Фото/Танјуг Деда Ђорђе није био рођен у Србији, рекао је Селаковић и додао да је постојбина његових Михаиловића био „дични“ Грбаљ у Боки Которској, али да у животу није упознао много људи који су Србију волели више од њега и дичили се својим Српством до последњег даха.
„Свако ко га је познавао зна да је његова љубав била несебична и безинтересна, али и да је волео неку идеалну Србију, јер живот је провео чувајући најбоље из рода српског. Његово срце стремило је, као у песми, увек негде тамо далеко, далеко од мора, ка неоствареним животима свих ових наших јунака и мученика сахрањених на Зејтинлику“, поручио је Селаковић.
Он је рекао да му данас са достојанственом тугом преносимо поздраве читавог Српства, са свих страна, да га поздрављају десетине хиљада потомака наших ратника које је чувао, генерације српских матураната које је примао увек раширених руку и водио их у страдалну и славну епопеју Великог рата, поздравља га свако од нас коме је по презимену знао одакле је и у којој дивизији и пуку су му служили преци; последњи поздрав шаљу му и наша браћа и сестре са Косова и Метохије за које је увек питао и увек нас бодрио речима да у борби истрајемо.
„И управо са тих страна наш народ му, у знак захвалности и као обећање да ће бити упамћен, шаље симболичан покров – по грумен слободне земље из Србије, Републике Српске и Црне Горе“, истакао је Селаковић. Према његовим речима, читавих шест деценија учио је многе генерације младих како се воле српски народ и Србија.
„Био је чувар сећања и васпитач, а учио нас је да нема веће части од оне да се служи Отаџбини, и да сваки посао, ако је частан, није посао, већ позив и послушање. У том смислу, он је читав живот, иако без ратног распореда, био прави српски војник“, истакао је Селаковић.
 Ђорђе Михаиловић, чувар српског војног гробља Зејтинлик у Солуну, сахрањен је данас у Солуну, уз војне почасти и химну „Боже правде“- Сахрани су поред Николе Селаковића, присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, а чувара Зејтинлика на вечни починак испратили су и родбина, поштоваоци, делегације Србије и Грчке.
Vučić: Rekao sam Martinoviću da se povuče iz Skupštine, izviniće se

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Ђорђе Михаиловић имао само једну жељу да почива на Зејтинлику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.