Шта јести када барем на један дан желимо тело да ослободимо шећера?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 11:31

Шта јести када барем на један дан желимо тело да ослободимо шећера?

Ако једемо слатко, имаћемо још већу потребу за шећером. Зашто је то тако и како можемо прекинути зачарани круг? Фото: Pexels/Mali Meader Истраживања показују да можемо постати биолошки зависни од шећера, што би могло објаснити зашто је статистика о конзумацији шећера толико шокантна.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Наиме, истраживање са Универзитета Цалифорниа у Сан Францисцу објашњава да препоручена дневна конзумација шећера не би смела бити већа од шест кашичица, односно 25 грама. Међутим, тога је врло тешко држати се, јер се данас шећер налази у свему, па и у оним намирницама у којима га на прву не бисмо очекивали, попут тестенине или соса од парадајза. Зато просечна особа дневно унесе и до 80 грама шећера.
Срећом, рафинирани шећер није неопходан. Може се уклонити из наше исхране, умова и кухињских ормарића уз мало труда и правилну мешавину храњивих намирница како бисмо били сити и задовољни.
Како би требало да изгледа дан без шећера? Доручак Промене треба уводити поступно, а све почиње првим оброком у дану. Ујутро се фокусирајте на храну која садржи висококвалитетне беланчевине и здраве масти јер ће вас та храна дуже држати ситима и сузбити жудњу за слатким, али ће вам дати енергију.
Брзински оброк који садржи све то су јаја пржена на кокосовом уљу или обичан јогурт у који се додају зобене пахуљице те чиа или друге семенке.
Ручак За ручак наставите с комбинацијом протеина, влакана и здравих масти. Најбољи начин за детоксикацију од шећера је да се побринете да конзумирате протеине и здраве масти.
Протеини ће вас дуже држати ситима, док ће здраве масти попут кокосовог уља и авокада помоћи у стабилизацији шећера у крви и дати вам енергију која вам је потребна за ваш дан.
Покушајте припремити шарену салату са псауљем, киноом или сочивом, преливену маслиновим уљем. Садржи храњиве ствари које требају вашем телу и даће вам енергију за цело послеподне.
Такође, немојте заборавити проверити колико сте воде попили. Често се чежња за слатким и глад бркају с дехидрацијом, па свакако имајте крај себе флашицу воде.
Вечера Вечера би требало да буде на бази поврћа и да укључује протеине и здраве масти. Можете укључити целовите житарице, попут смеђег пиринча и киное, али ограничите унос хлеба и других рафинираних шећера.
Испробајте мешавину печеног поврћа са порцијом дивљег лососа или туне, авокада и смеђег пиринча. Такође можете посегнути за пиринчем, броколијем, ротквицама или спанаћем.
Међуоброци У зависности од наших активности током дана, некима је потребно више енергије, па њихов организам захтева и међуоброке. Можете уврстити тврдо кувана јаја, зелени смути, јогурт с бобичастим воћем, свежи сир, поврће, хумус и слично.
Nije ih lako prepoznati: Ovo su simptomi nedostatka vitamina C kod dece

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта јести када барем на један дан желимо тело да ослободимо шећера? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.