РЦ Књажевац: Присуство лозине лисне гриње шишкарице у засадима винове лозе

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 09:41

РЦ Књажевац: Присуство лозине лисне гриње шишкарице у засадима винове лозе

На подручју деловања РЦ Књажевац засади винове лозе се у зависности од заступљеног сортимента и локалитета налазе у фенофази од краја цветања до бобице величине зрна пшенице (ББЦХ 69 – 73). Фото: Unsplash/Filip Lukic У току визуелних прегледа засада винове лозе, у појединим виноградима, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уочено је присуство лозине гриње шишкарице (Eriophyes vitis) у ниском интензиттету напада. Ова гриња је проузроковач еринозе винове лозе. На лицу листова винове лозе су испупчења, а са наличју се налазе удубљења испуњена вунастом превлаком и колонијама ових гриња.
Испупчења на листу у каснијој фази могу добити црвенкасто рђасту или љубичасту боју. Са повећањем броја пега, касније у току вегетације долази до сушења и пропадања листова јер се у оквиру пега ремети процес фотосинтезе.
У пролеће, са кретањем вегетације и са порастом температуре гриње одлазе на тек развијене листове и на наличју почињу да се хране, убадајући биљно ткиво, услед чега долази до пролиферације и стварања брадавичастих испупчења. На наличју листова полажу велики број јаја, стварају вунасту превлаку унутар које се обавља пресвлачење и развиће. Ове гриње имају више генерација годишње.
Заштита у виноградима против ове штеточине се спроводи зимским третирањем и акарицидима у току вегетације (у случају јачег напада). При мањем интензитету напада могу се применити механичке мере уклањања и уништавања нападнутих листова.
RC Kikinda: Prisustvo štetnih insekata u usevima kukuruza

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Књажевац: Присуство лозине лисне гриње шишкарице у засадима винове лозе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.