Пољопривредници у Аустрији напуштају органску производњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 09:14

Пољопривредници у Аустрији напуштају органску производњу

Жале се на строге прописе и све мању разлику у ценама еко и конвенционалне хране. Фото: Unsplash/jediahowen Према подацима Европског завода за статистику Евростат површине под еколошком пољопривредом су наставиле да расту.
У 2020. било је 14,7 милиона хектара, а у 2021. години 15,9 милиона, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што је око 9,9 одсто укупне пољопривредне површине у Европској унији.
Између 2012. и 2021. године површине које се користе за органску или еко пољопривреду повећале су се у готово свим земљама ЕУ. Највеће повећање од скоро четири пута имале су Португалија, 283 посто, и Хрватска, 282 одсто, пише „Агроклуб”. То је највећа стопа раста унутар Уније. Брз раст остварила је и Француска, од 169, Мађарска 125 и Румунија 101 проценат.
Највећи удели органских у укупним пољопривредним површинама били су у Аустрији (26%), Естонији (23%) и Шведској (20%). Међутим, шест чланица имало је мали проценат таквих површина, испод пет одсто 2021. Малта најмање, и то свега 0,6 одсто, а Бугарска 1,7. Ипак, најновији подаци за 2022. показују и одређена одступања. Тако је у Аустрији, која предњачи у органским површинама, 1.450 органских пољопривредника одустало од производње, због раста трошкова и ниских прихода.
Неки од њих враћају се на конвенционални узгој како би уштедели новац, а свега 9,9 одсто пољопривредника било је заинтересовано да пређе на еколошки узгој, док је раније тај проценат био 20 одсто на годишњем нивоу.
У кровној организацији за органску пољопривреду рекли су и да разлог за овакав тренд треба тражити и у строжем законодавству, али и све мањој разлици у цени између органских и конвенционалних производа.
Država planira mere za promociju električnih vozila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пољопривредници у Аустрији напуштају органску производњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.