Нестварна места: Тврђава Рам (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 08:52

Нестварна места: Тврђава Рам (ВИДЕО)

На територији општине Велико Градиште, налази се сликовита средњовековна Рамска тврђава. Она је једна од чак седам тврђава на Дунаву у Србији.
Тврђаву је изградио давне 1483. године, турски султан Бајазит II, дада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чувеног Сулејмана Величанственог. Бајазит II, обилазећи своје територије, застао је на брду, са којег се пружа величанствен поглед на моћну реку и угарске територије на њеној супротној обали.
Фото: Војводина уживо Према предању, турски султан је заспао на овом брду, на својој простирци – Ихраму ( турски назив за простирку на којој се изводе молитве). Султан је имао пријатне снове, а када се пробудио, наредио је да се на том месту сагради тврђавам. Тко је Рамска тврђава добила име по султановом ихраму.
Рамска тврђава поседује пет колосалних кула, које су повезане бедемом. Ово је било прво типично артиљеријско утврђење у Србији. Ова моћна тврђава поседује 36 отвора за топове, који покривају цео процтор око ње. Поређења ради, Калемегдан поседује 22 отвора за топове!
Фото: Војводина уживо Митови и легенде За Рамску тврђаву, везани су многи митови и легенде. На брду на коме се налази тврђава, људске насеобине су се налазиле још пре Христа.
У четвртом веку старе ере, њега су населили Келти, и на њему дигли храм. Према легенди, они су на управо на месту данашње тврђаве, прешли Дунав и наставили ка древној Грчкој.
Према једној од легенд, један од оснивача древног Рима-Рем, је после свађе са својом братом Ромулом, одлучио да са својом супругом потражи најромантичније место на свету. После дугог периода лутања застали су на брду које је гледало на моћну реку. Ту су присуствовали најлепшем заласку сунца, чије су боје бацале одсјај на реку испод. Потом су одлучили да се ту настане, а како даље каже легенда, по Рему је Рам добио име. Несумљиво је да су овде стари Римљани имали своје утврђење, које је потом заузо Атила хунски.
Фото: Војводина уживо Тврђава је вековима била на међи две моћне царевине – Аустоугарске и Турске и небројано пута је мењала своје господаре. Рамска тврђава била је чувар Дунава.
Тврђава данас Рамска тврђава у потпуности је реконструисана 2019. Године захваљујући сарадњи и улагањима Србије и Турске. Обновљену тврђаву, свечано су отворили премијерка Србије Ана Брнабић и турски амбасадор Турске. Тврђава данас привлачи бројне стране и домаће туристе, који су највише одушевљени заласком сунца изнад моћне реке.
Na današnji dan manastir Visoki Dečani uvršten je u listu svetske baštine UNESKO

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нестварна места: Тврђава Рам (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.