Планови Јапана за испуштање отпадне воде из Фукушиме у складу са ИАЕА

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 19:53

Планови Јапана за испуштање отпадне воде из Фукушиме у складу са ИАЕА

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврила је да су планови Јапана за испуштање пречишћене отпадне воде, складиштене у нуклеарној електрани Фукушима, у океан, у складу са међународним безбедносним стандардима, саопштено је данас из Директората за радијацију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и нуклерану сигурност и безбедност Србије. Foto: Shohei Miyano/Kyodo News via AP, File Поводом вести коју је ИАЕА објавила на свом сајту, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбездност Србије, обавештава јавност да је ИАЕА спровела безбедносни надзор, којим је утврђено да су планови Јапана да се пречишћена отпадна вода ускладиштена у нуклеарној електрани Фукушима Даичи испусти у море, у складу са сигурносним стандардима ИАЕА.
У извештају ИАЕА, који је генерални директор Рафаел Маријано Гроси званично уручио јапанском премијеру Фумиу Кишиди, се између осталог, наводи и да би испуштање пречишћене воде имало занемарљиво мали утицај на људе и животну средину. Овај извештај је резултат готово двогодишњег рада радне групе ИАЕА састављене од стручњака највишег ранга и потпомогнуте међународно признатим стручњацима из области нуклеарне сигурности из 11 земаља, који су током две године вршили детаљну анализу планова Јапана, руководећи се сигурносним стандардима ИАЕА, који представљају општу референцу за заштиту људи и животне средине широм света, наводи се у саопштењу Директората.
Према речима Гросија, на основу детаљне анализе је закључено је да би контролисано, постепено испуштање пречишћене отпадне воде у океан имало занемарљиво мали радиолошки утицај на људе и животну средину.
Вода која се налази у нуклеарној електрани Фукушима Даичи је третирана како би се уклонили готово сви радиоактивни елементи из ње, сем трицијума, што би значило да ће пре самог испуштања воде она додатно да се разблажи како би се концентрација трицијума спустила испод критеријума за испуштање.
Надзор који је спровела ИАЕА је узео у обзир све кључне сигурносне аспекте плана за испуштање воде, процену заштите и сигурности, регулаторне актвности и процедуре, независно узорковање, достављање информација и анализу, наведено је у саопштењу.
Генерални директор Гроси навео је да ће ИАЕА наставити транспарентно да обавештава међународну јавност и тако свим заинтересованим странама доставља проверене информације и научне чињенице током целокупног процеса.
Како је објашњено, ИАЕА ће да настави да спроводи наџор и током трајања самог испуштања, тако што ће њени представници бити присутни на самој локацији чиме ће потврдити да се међунраодни сигурносни стандарди поштују и примењују и у пракси током вишедеценијског процеса који ће спроводити влада Јапана и ТЕПКО.
Јапан је у уторак добио одобрење од ИАЕА за свој план испуштања третиране радиоактивне воде у океан из нуклеарне електране Фукушима, разорене цунамијем, упркос жестоком неслагану Пекинга и других противљења на локалном нивоу.
Tunberg optužena za nepoštovanje policijske naredbe na klimatskim protestima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Планови Јапана за испуштање отпадне воде из Фукушиме у складу са ИАЕА се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.