Весић: Извештај о раду министарства усвојен једногласно

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 19:08

Весић: Извештај о раду министарства усвојен једногласно

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да је Извештај о раду министарства на чијем је челу усвојен једногласно, као и да су за њега гласале како владајуће странке, тако и странке опозиције. Фото: Танјуг/Јадранка Илић „То говори да имамо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << подршку за свој рад, као и да се инфраструктурни пројекти доживљавају као пројекти који припадају свим грађанкама и грађанима. Они су важни за развој земљи“, рекао је Весић за Танјуг.
Како је рекао, на данашњој седници Одбора за просторно планирање Народне скупштине Србије представљен је извештај о раду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за прва три месеца у 2023. години. То ће донети бољи живот свим људима, истакао је Весић.
„Говорили смо о пројектима који су у току, као и о пројектима који су завршени, о аутопутевима, железници, и свим плановима“.
Он је истакао да је најавио да ће у августу месецу почети реконструкција пруге од Ниша до Димитровграда, на коју се чека дуже од пет година.
„У оквиру тог пројекта се налази и обилазница око Ниша. Завршен је првостепени конкурс и сада се траже финансијске понуде од компанија које су прошле први степен“, рекао је Весић.
Такође. Додаје је да су разговарали о градњи регионалних пруга које су кандидоване код Европске уније.
„Разговарали смо о заједничким пројектима са Владом Северне Македоније за брзу пругу од Ниша до Скопља, са Владом БиХ о прузи од Београда до Сарајева, са Владом Мађарске за пругу од Суботице до Баје, као и са Владом Бугарске за пругу од Неготина до Видина“, објаснио је Весић.
На тај начин сам, каже Весић, показао колико Србија дугорочно планира када је у питању саобраћајна инфраструктура, и како Србија види свој развој кроз инфраструктуру. Он је истакао да преко 83 одсто буџета одлази на капиталне пројекте.
„Ми ћемо сасвим сигурно потрошити средства која су нам дата, а планирано је да потрошимо преко 206 милијарди у инфраструктуру. Држава Србија независно од нашег министарства улаже у инфраструктуру, и то око 3,6 милијарди евра“, објаснио је министар.
Он је додао да је данас усвојен закон на одбору о интероперабилности железничког саобрачаја.
„То значи усаглашавање свих железничких прописа прописима ЕУ. Након тог усвајања ће све бити усклађено, када је у питању Закон о железничком саобраћају, а до краја године сам најавио и Закон о безбедности железничког саобраћаја, који ће довести до тога да све пруге у насељеним местима имају заштитну ограду, што ће омогућити већу заштиту“, рекао је Весић.
Додао је да су на Одбору разговарали о новим дозволама за аутопревознике.
„Обезбеђено је 11.000 дозвола за Италију, и 11.000 дозвола за Намачку, дуплиране су дозволе за Мађарску, а преко 50 одсто нових дозвола је обезбеђено за Шпанију“, рекао је Весић.
Такође, он је истакао да је понудио члановима одбора да у будућности заједно крену да обилазе градилишта по Србији, како би побољшали рад овог тела.
Ministarstvo odbrane: Redovna obuka u pešadijskim jedinicama Vojske Srbije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Извештај о раду министарства усвојен једногласно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.