ИАЕА: Досад без трагова експлозива у Запорожју, али је потребан већи приступ

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 18:50

ИАЕА: Досад без трагова експлозива у Запорожју, али је потребан већи приступ

Стручњаци, који се налазе у Запорошкој нуклеарној електрани (ЗНПП) у Украјини, тек треба да истраже да ли има било каквих назнака мина или експлозива у тој електрани, али им је потребан већи приступ да би у то били сигурни, саопштила је данас Међународна агенција за атомску енергију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (ИАЕА) Уједињених нација. Фото: Танјуг/Russian Defense Ministry Press Service/AP „Стручњаци ИАЕА су протеклих дана и недеља прегледали делове објекта – укључујући и неке делове периметра великог расхладног базена – а такође су редовно обилазили локацију, до сада без уочавања било каквих видљивих индикација мина или експлозива“, пише у саопштењу.
Како се наводи, стручњаци ИАЕА су затражили „додатни приступ, који је неопходан да би било потврђено одсуство мина или експлозива“.
„Конкретно, неопходан је приступ крововима реакторских јединица 3 и 4, као и приступ деловима турбине хале и неким деловима расхладног система у фабрици“, напомиње ИАЕА.
Ситуација око ЗНПП напета је због високог ризика од аката саботаже кијевског режима, рекао је данас на конференцији за новинаре портпарол руског председника Дмитриј Песков, преноси ТАСС.
„Ситуација је прилично напета, јер је заиста висок ризик од аката саботаже кијевског режима, који могу имати разорне последице“, рекао је Песков.
Портпарол Кремља је приметио да је Кијев „више пута демонстрирао своју склоност да не преза од ничега“.
„Доказ за то смо видели тек недавно, када је дигнута у ваздух хидроелектрана Каховка, што је довело до катастрофалних последица. Зато чинимо све да се супротставимо овој претњи“, додао је Путинов портпарол.
Ренат Карча, саветник генералног директора руске државне нуклеарне компаније Росенергоатом, рекао је раније да украјинска војска намерава да нападне електрану далекометним, високо прецизним оружјем и беспилотним летелицама.
Раније је украјински председник Владимир Зеленски оптужио Русију за наводну заверу за терористички напад на електрану Запорожје. Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је оптужбе Зеленског као још једну лаж.
Карча је са своје стране рекао да би изјава украјинских лидера могла послужити као доказ припрема Кијева за напад на ЗНПП, који би на крају имао за циљ даље увлачење НАТО-а у украјински сукоб.
Kina: Nakon olujnih kiša nastradalo 15 osoba, četiri se vode kao nestale

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ИАЕА: Досад без трагова експлозива у Запорожју, али је потребан већи приступ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.