У току пореска контрола Мете због начина приступа Фејсбуку и Инстаграму

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 16:33

У току пореска контрола Мете због начина приступа Фејсбуку и Инстаграму

Италија очекује да ће до краја године потрајати иницијална процена рада америчке компаније Мета, која би могла да доведе до тога да власник Фејсбука мора да плати 870 милиона евра на име додатног пореза. Фото: Танјуг/AP Photo/Thibault Camus Иако је то скромна сума за компанију, која је прошле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године инкасирала више од 32 милијарде долара прихода, случај би могао да има много веће последице по Мету, јер се ради о начину обезбеђивања приступа услугама, као што су Фејсбук и Инстаграм, пренео је Ројтерс.
Случај је произашао из италијанске ревизије, коју је осмислила и спровела италијанска полиција Гуардиа ди Финанза (ГдФ), пренело је Европско јавно тужилаштво (ЕППО), а кривичну истрагу су раније ове године отворили милански магистрати.
То је подстакло дијалог између Мете и италијанске пореске агенције у фази процене, која ће се ове године завршити или прихватањем плаћања компаније или почетком пореског спора.
Наводи се да та роцена укључује највише рангиране италијанске пореске службенике због осетљивости овог питања, а њен исход зависиће од тога како ће се кривична истрага водити.
Мета је саопштила да озбиљно схвата своје пореске обавезе, плаћа све порезе потребне у земљама у којима послује и да ће у потпуности сарађивати са италијанским властима.
„Уопште се не слажемо са идејом да би за обезбеђивање приступа онлајн платформама корисницима требало да буде наплаћен ПДВ“, рекао је портпарол Мете у изјави Ројтерсу.
Италијанска пореска полиција и пореска агенција израчунали су модел према којем би Мета морао да плати око 220 милиона евра пореза на промет у земљи 2021. године.
Ретроактивна цифра за период до 2015. израчуната је на 870 милиона евра.
„Приговор ГдФ-а би у суштини произашао из чињенице да учлањење на друштвене мреже, иако је дозвољено бесплатно, подразумева плаћање неновчане накнаде која представља уступак корисника да МЕТА користи њихове личне податке“, рекао је међународни порески саветник Серђо Сирабела.
Kina: Prodaja Teslinih vozila u drugom kvartalu međugodišnje porasla za 120 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У току пореска контрола Мете због начина приступа Фејсбуку и Инстаграму се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.