Да ли постоји ‘погрешно’ доба дана за јело?

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 16:01

Да ли постоји ‘погрешно’ доба дана за јело?

Према студији из 2013. године, људи са прекомерном тежином који су јели рано у току дана изгубили су приближно 12% своје телесне тежине, док су они који су јели касно изгубили само 8%, иако су сви пратили исти режим исхране и вежбања. Фото: Pixabay/Pexels Не постоји ‘погрешно’ доба дана >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за јело – у зависности од вашег распореда, време оброка ће се разликовати. Али сви знамо да грицкање хране са мало хранљивих састојака није често најздравији избор.  Студије показују да је 75 одсто конзумираних грицкалица тешко обрађено, а то су најгоре врсте грицкалица.
Поред врсте ужине коју једете, важно је и када једете. Истраживање заиста јасно показује да ако једете касно, дакле после 18 часова или веома касно после 21 сат, то има заиста штетне ефекте на ваше здравље и постоје многа друга рандомизована контролна испитивања која то подржавају.
Тренутно, око 35 одсто људи једе грицкалице касно, ближе времену за спавање.
То је лоша навика која се усталила код многих људи.
Људи који гледају телевизију и грицкају разне намирнице, од сендвича и колача до разних пића и слаткиша.
Дакле, ако је ова навика укорењена, најбољи следећи корак је да изаберете здравије грицкалице као што су црна чоколада, ораси, воће, поврће и грчки јогурт.
Такође, ова навика може бити знак ‘синдрома ноћног једења’, који може изазвати несаницу и дебљање и негативно утицати на ментално здравље.
Наиме, студија спроведена на пацовима открила је повећање масноћа у крви када једете пре спавања.
Ovo su grickalice koje možete jesti čak i kasno uveče

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли постоји ‘погрешно’ доба дана за јело? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.