Пет намирница које стварају сало на стомаку

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 15:00

Пет намирница које стварају сало на стомаку

Сало на стомаку може представљати ризик за ваше здравље јер доводи до озбиљних компликација, као што су дијабетес, висок крвни притисак, болести срца, рак и проблеми са јетром и бубрезима. Фото: Pixabay/ Alicia_Harper Ваша генетика игра улогу у томе где ваше тело складишти масти, а ваше >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << навике у исхрани такође могу утицати на складиштење масти. Врсте хране коју одаберете, порције и време могу да играју улогу у телесној масноћи. Конкретно, постоје одређене намирнице за које је већа вероватноћа да ће довести до абдоминалне масти. Данас наводимо пет намирница које узрокују масноћу на стомаку како бисте их што пре избацили из исхране.
Пециво Иако вам домаћи мафин или хлеб могу бити лакши за струк, комерцијално припремљена пецива често садрже вишак шећера и имају висок садржај калорија. Мафини, кроасани и брзи хлеб такође су извор транс масти, још једне упалне хранљиве материје која вам може дати масноћу на стомаку. Транс масти се природно јављају у малим количинама, међутим, већина транс масти у нашој храни је вештачка. Ове масти се често користе као јефтинија стабилна алтернатива путеру и показало се да повећавају упале и кардиоваскуларне болести (КВБ), између осталих болести. Ако имате жељу за печеним производима, покушајте да их направите код куће са квалитетнијим мастима, као што је маслиново уље, и ограничите комерцијално припремљене посластице у којима уживате.
Бели хлеб Основа у многим домаћинствима, бели хлеб није познат по томе што је храна богата хранљивим састојцима. Неке опције садрже мале количине додатог шећера, али је већи кривац мало влакана. Влакна могу повећати ситост и стабилизовати глад, што би могло довести до бољег избора хране и адекватног уноса енергије. Поред тога, унос влакана је повезан са смањењем абдоминалне масти. Многи рафинисани угљени хидрати, укључујући бели хлеб, житарице, крекере и друге уобичајене грицкалице имају мало влакана.
Житарице Можда ћете бити изненађени када видите тако популарну храну за доручак на овој листи намирница које могу узроковати масноће на стомаку. Познате по припремању једноставног доручка или брзе ужине у покрету, неке житарице не чине никакву услугу вашем струку, посебно оне пуне шећера.
Газирана пића Једна конзерва обичне соде садржи око 40 грама додатог шећера, што је количина која премашује дневну препоруку Америчког удружења за срце. Истраживања показују да вишак шећера у исхрани може повећати упале у телу и довести до инсулинске резистенције и хроничне упале. Сода доприноси празним калоријама, потенцијално доводећи до повећања телесне тежине и може преоптеретити јетру, подстичући да се ови вишак калорија претворе у масти. Док је сода једно од најпопуларнијих напитака заслађених шећером, други заслађени напици, као што су сокови, енергетска пића, кофеинска пића и слатки чај такође могу бити кривци за масноћу на стомаку.
Кокице Кокице су још једна од најгорих намирница које могу узроковати масноће на стомаку. Ова уобичајена ужина има једну ствар: влакна. Кокице су извор есенцијалних влакана, али често долазе са гомилом натријума и транс масти. Широко распрострањене и ароматизоване опције су вероватно сорте са највећим количинама ових забрињавајућих хранљивих материја. Знамо да транс масти могу довести до упале и масти на стомаку, али вишак натријума може довести до упале и повећања телесне масти.
Saveti za mršavljenje koji donose više štete nego koristi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет намирница које стварају сало на стомаку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.