Гринспен: УН улажу напоре за продужетак споразума о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 14:51

Гринспен: УН улажу напоре за продужетак споразума о житу

Уједињене нације улажу „све напоре“ да обезбеде продужетак споразума о извозу жита преко Црног мора и меморандума о разумевању за олакшавање приступа руског ђубрива и других производа глобалним тржиштима, изјавила је данас генерална секретарка Конференције Уједињених >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нација за трговину и развој Ребека Гринспен. Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra, File „Морамо и да наставимо да обарамо цене и да имамо стабилна тржишта хране и ђубрива у свету“, рекла је Гринспен новинарима у Женеви, пренео је Ројтерс.
Она је истакла да Уједињене нације остају посвећене улагању свих напора за наставак споразума.
„Размотрићемо одлазак у Москву у данима који су преостали, али то још није потврђено“, навела је Гринспен.
Москва не види разлог да настави са спровођењем прехрамбеног споразума, који истиче 17. јула, саопштило је у уторак руско Министарство спољних послова, пренео је Спутњик.
У Министарству наводе да је „ситуација са нормализацијом руских испорука хране и ђубрива на светска тржишта, како је то предвиђено Меморандумом Русије и УН, наставила да деградира“. „У овим условима, очигледно је да нема основа за даљи наставак Црноморске иницијативе, која истиче 17. јула“, истиче Министарство.
У саопштењу се примећује је да „у исто време руска страна наставља да савесно и одговорно приступа својим обавезама као стране у споразуму, чини неопходне напоре у строгом складу са процедурама како би сви бродови који учествују у њему могли успешно заврше своју мисију и изађу из Црног мора до краја његовог важења“.
Наводи се да руководство УН ништа не говори о темама, као што су експлозија у цевоводу за транспорт амонијака Тољати-Одеса и испорукама руских минералних ђубрива најсиромашнијим земљама.
Како се истиче у Министарству спољних послова Русије, на Западу јавно изјављу да нема никаквих попуштања на тему антируских санкција, укључујући храну и ђубриво.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора од 18. марта 2023.
Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
EU: Uvoz energenata u prvom kvartalu ove godine znatno pao na godišnjem nivou

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гринспен: УН улажу напоре за продужетак споразума о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.