ЕУ: Увоз енергената у првом кварталу ове године знатно пао на годишњем нивоу

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 12:54

ЕУ: Увоз енергената у првом кварталу ове године знатно пао на годишњем нивоу

ЕУ је у првом кварталу ове године увезла знатно мање енергената него у истом кварталу прошле, саопштио је данас Евростат. Фото: Танјуг/AP Photo/Eric Gay, File Вредност увоза енергената је међугодишње опала за 9,2 одсто, а количина увоза за 3,0 одсто.
Западне санкције против Русије су значајно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << утицале на структуру европског увоза нафте, природног гаса и течног гаса (ЛНГ).
У првом кварталу 2022. године је Русија била главни снабдевач ЕУ нафтом са уделом од 26,0 одсто, а тај удео је због санкција пао на само 3,2 одсто у првом кварталу ове године.
У истом периоду је порастао удео увоза нафте из Норвешке – за 3,8 одсто, Саудијске Арабије – за 3,4 одсто, и САД – 2,7 одсто.
Русија је у првом кварталу прошле године била главни снабдевач ЕУ природним гасом са уделом од 38,8 одсто, а иза ње је била Норвешка са 38,1 одсто.
Ситуација се доста променила у првом кварталу 2023. године, пошто је увоз из Русије међугодишње пао за 21,4 одсто, док је порастао удео увоза природног гаса из Норвешке – за 8,0 одсто, Алжира – за 7,4 одсто и Велике Британије – за 4,0 одсто.
САД су у првом кварталу 2022. године били главни извозник течног гаса (ЛНГ) у ЕУ са уделом од 48,6 одсто, а друга је била Русија са 18,1 одсто.
Годину дана касније, увоз из САД је пао за 8,4 одсто, а удео увоза из Русије за 4,9 одсто, док је истовремено порастао удео увоза из Норвешке – за 6,5 одсто, као из Катара и Алжира – по 2,4 одсто.
Kina: Prodaja Teslinih vozila u drugom kvartalu međugodišnje porasla za 120 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ: Увоз енергената у првом кварталу ове године знатно пао на годишњем нивоу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.