Кина ограничава извоз кључних метала за чипове

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 08:55

Кина ограничава извоз кључних метала за чипове

Кина од 1. августа уводи нови, строжи режим извоза галијума и германијума, ретких метала који се сматрају кључним у прозводњи полупроводника, електричних возила, опреме за телекомуникације  као и у наменској индустрији јавиле су данас агенције, оцењујући је да је реч и новој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фази ескалације надгорњавања са Западом. Фото: Unsplash/moneyphotos Овај потез званичног Пекинга догађа се након што су Америка и њени савезници последњих седмица заоштрили реторику против Кине, наводи „ Блумберг“.
Према саопштењу кинеског Министарства трговине, реч је о два метала од критичног значаја за националну безбедност друге највеће економије света. Кинески извозници галијума и германијума ће од 1. августа морати да обезбеде специјалне дозволе за тај бизнис, које укључују детаљне податке о страним купцима и профилу будуће намене тих ретких метала.
Кина је данас водећи светски извозник и прерађивач ових метала, при чему се 94 одсто производње галијума обавља се у тој чланици БРИКС-а.
У војној индустрији, галијум нитрид налази примену у најсавременијој технологији производњи оружја које користе америчке одбрамбене компаније. Три најчешће употребе германијума су у производњи исправљача, транзистора и система за нишањење оружја. Кина је  у међувремену, већ ставила „ Локид Мартин“ и подружницу „ Рајтеон Технолоџиз“ на листу „непоузданих субјеката“, због продаје оружја Тајвану.
У међувремену, галијум се производи још у Јапану, Јужној Кореји, Русији и Украјини, наводе у лондонском Ситију. Германијум се производи и у Канади, Белорусији, САД и Русији.
Колико крајем прошле седмице Холандија је објавила мере којима се тамошњој компанији АСМЛ Холдинг –са готово монополским положајем у глобалној производњи неких од најнапреднијих полупроводника—забрањује да поједине типове својих машина продаје Кини.
Vremeplov: Počela Kurska bitka, najveći tenkovski okršaj u istoriji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина ограничава извоз кључних метала за чипове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.