Комеморација поводом смрти Мулутиновића у парламенту

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 08:32

Комеморација поводом смрти Мулутиновића у парламенту

Комеморација поводом смрти бившег председника Србије Милана Милутиновића биће одржана данас у Дому Народне скупштине. Фото: Wikimedia Commons/Mister No Некадашњи председник Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић, који је преминуо у недељу у 81. години, био је једна од кључних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << личности у једном од најтежих периода за Србију, рекао је тог дана министар спољних послова Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, чији је некада Милутиновић био потпредседник.
Дачић је на дан Милутиновићеве смрти рекао да ће бити веома занимљиво видети да ли је Милутиновић, као један од најобразованијих људи тог времена, са највишим нивоом међународних веза, за собом оставио писане трагове, нарочито везано за најјаче силе тог времена, када је реч о најважнијем питању, бомбардовању Србије.
Обављао је најважније државне функције у једном од најтежих периода у историји Србије који су обележили тешки периоди и ултиматуми о Косову и Метохији. Водио је преговарачке тимове који су настојали, заједно са професором Ратком Марковићем, да разговарају са представницима косовских Албанаца, али без резултата, рекао је Дачић. Политичку каријеру Милутиновића обележио је период у ком су се догађали преговори у вези са судбином КиМ, конференција у Рамбујеу и разговори са америчким дипломатом Ричардом Холбруком и државном секретарком Медлин Олбрајт.
Дачић је додао да је Милутиновић до последњег тренутка био уверења да је Србија све учинила да дође до мира и да је конференција у Рамбујеу послужила као алиби да почне бомбардовање и пројекат независности Косова.
Министар је нагласио да у причи о том периоду има доста нетачних интерпретација, али да је сигурно да је српска делегација са Милутиновићем на челу била суочена са заменом теза, и заменом текста који је био договорен убацивањем ултиматума који је за Србију био тежак да прихвати у том периоду.
Милутиновић је био председник Србије од краја 1997. до децембра 2002. године. Био је секретар за просвету и науку Србије, амбасадор Југославије у Грчкој и министар иностраних послова СРЈ.
Након истека председничког мандата, у децембру 2002. године, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији. Ослобођен је у фебруару 2009. и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.
Тужна вест из Солуна! Преминуо Ђорђе Михаиловић, дугогодишњи чувар Српског гробља „Зејтинлик“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Комеморација поводом смрти Мулутиновића у парламенту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.