Мицотакис: Грчка ће до краја године отплатити двогодишње рате кредита

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 18:53

Мицотакис: Грчка ће до краја године отплатити двогодишње рате кредита

Грчки премијер Киријакос Мицотакис обећао је данас да ће Грчка до краја године отплатити двогодишње рате кредита, назвавши тај потез “обавезом према инвеститорима“. Фото: Танјуг/AP/Ludovic Marin “Моћи ћемо пре краја године да отплатимо пре времена“, рекао је Мицотакис за Блумберг.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Он је казао да има за циљ да поврати грчки суверени кредитни рејтинг инвестиционог нивоа ове године, 13 година након што је изгубљен на почетку дуге, и како се наводи, болне финансијске кризе.
Додао је да ће се још више посветити унапређењу грчке економије и смањењу терета дуга.
“Желим да наставим да чиним Грчку веома атрактивном дестинацијом за стране инвестиције. Не само да смо фокусирани на раст, већ желимо и да будемо сигурни да ће наш однос дуга према БДП-у наставити да опада веома брзим темпом“, истакао је грчки премијер.
Блумберг наводи да је Мицотакис управљање економијом учинио централним стубом своје кампање за реизбор, са бруто домаћим производом који се опоравио отприлике на нивое из периода када је Грчка изгубила способност да отплати дуг 2010. године.
Незапосленост се више него преполовила од врхунца од 28 одсто, а вредност акција и обвезница је порасла.
Мицотакис је рекао да ће се позабавати и дефицитом текућег рачуна Грчке, који је, због пораста цена енергената, достигао 9,6 одсто БДП-а у 2022, са 5,5 одсто колико је износио претходне године.
Грчка је већ отплатила пун износ зајмова Међународног монетарног фонда пре рока и почела је да превремено отплаћује билатералне ГЛФ зајмове европских земаља, односно пакете помоћи Грчкој из 2010. године.
Italija zamrzla imovinu ruskih oligarha u vrednosti od dve milijarde evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мицотакис: Грчка ће до краја године отплатити двогодишње рате кредита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.