Брнабић: Са европским партнерима о шест кључних тема

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 17:42

Брнабић: Са европским партнерима о шест кључних тема

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у Бриселу имала напоран, али добар дан, да је са два председника – Европског савета и Европске комисије и са три комесара разговарала о шест тема, од којих је једна била ситуација на КиМ. Фото: Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић Она >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је новинарима, након панела „ДА, АЛИ: Визија будућности Србије у Европској унији“ рекла да су сви у Унији забринути због ситуације на КиМ, као и да разумеју напоре Србије да упркос сталним провокацијама сачува мир и стабилност.
„Стабилност нам је у животном интересу, надам се сардањи са партнерима. Хвала председнику Вучићу што је преузео одговорност и то бреме на себе и дао влади простор да се бави неким другим стварима које су од економски животног значаја, од евроинтеграција до свега осталог“, рекла је она.
Према њеним речима, осим о КиМ и регионалној стабилности, са представницима ЕУ је разговарала о евроинтеграцијама, за које је рекла да ће Србија дати све од себе да отвори кластер до краја године о економском расту и развоју, владавини права и енергетици, енергетској транзицији и зеленој транзицији.
„Договорили смо да имамо додатне састанке и да ћемо у октобру или новембру имати нови извештај о напретку. Разговарали смо и о усклађивању са заједноичком спољном безбедносном политиком и питању када ћемо увести санкције. Објаснила сам нашу позицију и да смо се ускладили са вредностима јер смо осудили агресију, али да постоје разлози зашто не желимо да увдемо санкције. То поглавље у нашим преговорима није ни отворено, нити се то од нас захтева у преговорима“, рекла је она.
Према њеним речима, у преговорима се постепено усклађује политика Србије са политиком ЕУ.
„Надам се да ћемо отворити бар кластер број три. Са Вархељијем сам разговарала да даље имплементирамо реформе где каснимо у области права и медијске стратегије. Морамо да завршимо и посао у смислу анбандлинга, ту смо усвојили нови предлог закона како то раздвајање да функционише. Биће велика ствар ако то пре октобра урадимо“, закључила је Брнабић.
Mali: Dobra saradnja sa Nemačkom razvojnom bankom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Са европским партнерима о шест кључних тема се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.