Танасковић: Откупну цену малине може да дефинише само тржиште

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 12:34

Танасковић: Откупну цену малине може да дефинише само тржиште

Откупну цену малине може да дефинише само тржиште а све друго би било изнуђено и исхитрено, изјавила је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић и додала да се још процењује штета од јунских поплава у којима је 60 јединица локалне самоуправе претрпело огромну штету. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/ Сава Радовановић Говорећи о цени малине она је рекла да је ово прва година када држава није почела да се бави малином у време бербе већ много раније и истакла да је у новембру послат захтев Народној банци Србије која је одобрила мораторијум кредита за претходну годину за неисплаћену малину, како би хладњачари могли уместо да враћају кредите, да плате произвођачима оно што су остали дужни.
„Након тога је Влада Србије одобрила још две милијарде динара да мали и средњи хладњачари који нису исплатили малину из претходног рода могу да узму кредит у залогу да дају малину, чију смо вредност проценили на 300 динара, и да исплате примарне произвођаче директно из тог кредита банке“, рекла је министарка гостујући на РТС.
Оценила је да су то били услови да би у нови род могло да се уђе што растерећеније и да откупну цену малине дефинише тржиште, те да би све друго било изнуђено и исхитрено.
На питање колика је могућност државе да утиче на хладњачаре, министарка је рекла да држава прави амбијент тиме што контролише квалитет, уређује систем, прати шта улази у земљу и каквог је квалитета. „То је амбијент који држава прави. Држава не може да одреди цену, њу одређује тржиште. Не можете ви рећи једном приватнику мораш да платиш толико, а продаћеш за толико, јер он тражи свог купца и сам уговара“, рекла је министарка.
Када је реч о млекарима, оценила је да се ситуација поправља и да су прелевмани дали резултат.
„Битно је да је почела потражња за млеком, што показује да су залихе већ потрошене. Неки их и даље имају, али оне падају, већ су испод половине онога што је било у тренутку кад смо прелевмане увели“, навела је она.
Говорећи о јунским поплавама истакла је да је у њима страдало доста ораница, пластеника, воћњака као и да се штета још процењује.
„Највише су погођени пољопривредни усеви. Држава ће помоћи као и сваки пут до сада, било у нову или у роби коју су изгубили. У Риму сам разговарала са старим и новим директором ФАО, затражила помоћ и добила потврду, тако да ћу ових дана видети да добијемо неки грант који можемо да искористимо за поплављена подручја и за насталу штету пољопривредницима да надокнадимо“, најавила је Танасковићева.
Počinje isplata junskih penzija, čekovi prvo stižu samostalcima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Танасковић: Откупну цену малине може да дефинише само тржиште се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.