Четири нежељена ефекта кофеина: На ове знакове би требало да обратимо пажњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 11:37

Четири нежељена ефекта кофеина: На ове знакове би требало да обратимо пажњу

Многи људи дан не могу да замисле без кофеина. Иако је кофеин генерално безбедан у малим до умереним количинама, високи нивои конзумације могу изазвати непријатне нуспојаве. Фото: Pexels/Chevanon photography Кофеин може да утиче на наше расположење, метаболизам и менталне и физичке перформансе. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Студије су такође показале да је безбедан за већину људи када се конзумира у малим до умереним количинама.
Међутим, високе дозе кофеина могу да изазову непријатности. Истраживања су показала да ваши гени имају велики утицај на толеранцију на кофеи. Неки људи могу да конзумирају много више кофеина од других без негативних ефеката, док неки појединци који нису навикли на кофеин могу искусити симптоме након конзумирања онога што се обично сматра умереном дозом.
Нежељени ефекти кофеина Анксиозност Познато је да кофеин повећава будност. Делује тако што блокира ефекте аденозина, хемикалије у мозгу која чини да се осећате уморно. Истовремено, покреће ослобађање адреналина, хормона повезаног са повећаном енергијом. Међутим, при већим дозама, ови ефекти могу постати израженији, што доводи до анксиозности и нервозе.
Несаница Способност кофеина да помогне људима да се разбуде је један од његових квалитета. С друге стране, превише кофеина може отежати сан. Студије су откриле да већи унос кофеина повећава време потребно да се заспи. Такође може смањити укупно време спавања, посебно код старијих особа.
Брзи откуцаји срца Стимулативни ефекти високог уноса кофеина могу узроковати да ваше срце куца брже. Такође може довести до измењеног ритма откуцаја срца, названог атријална фибрилација, која је пријављена код младих људи који су конзумирали енергетска пића која садрже изузетно високе дозе кофеина.
Умор Познато је да кафа, чај и друга пића са кофеином подижу ниво енергије. Међутим, они такође могу имати супротан ефекат доводећи до повратног замора након што кофеин напусти ваш систем. Да бисте максимизирали предности кофеина на енергију и избегли повратни замор, конзумирајте га у умереним, а не у високим дозама.
Sprečite mučninu nakon treninga: Saveti koji vam mogu pomoći da uživate u tretningu bez neželjenih pojava

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Четири нежељена ефекта кофеина: На ове знакове би требало да обратимо пажњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.