Колико горива троши клима у колима?

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 08:04

Колико горива троши клима у колима?

Високе температуре су ту, а иако је некада била сасвим нормална вожња аутомобила без климе, данас без ње не можемо да замислимо путовање или излет. Међутим, да ли знате како то утиче на потрошњу горива? Фото: Unsplash/Philipp Katzenberger Немачки аутомобилистички клуб (ADAC) спровео је истраживање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << како би утврдио у којој мери коришћење клима уређаја у возилу утиче на потрошњу горива.
Добра вест је да се захваљујући модерним климатизацијским системима утицај на потрошњу (а тиме и трошкове) полако смањује.
Анализа је показала да потрошња у просеку расте од 10 до 15%, а велики утицај имају и услови у којима возите.
У граду се, на пример, потрошња повећава за око 20%, на аутопуту при просечној брзини од 100 километара на сат потрошња расте за око шест одсто, а максимална потрошња, ако ауто стоји, је и до 70%.
Хрватски магазин ХАК такође пише да ће клима уређај мање утицати на потрошњу ако користите аутоматски клима уређај уместо да сами регулишате температуру и снагу дувања.
Spisak najboljih i najgorih gradova za život

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико горива троши клима у колима? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.