Сијарто: Мађарска и Кувајт позивају на мировне преговоре у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 19:09

Сијарто: Мађарска и Кувајт позивају на мировне преговоре у Украјини

И Мађарска и Кувајт залажу се за хитне мировне преговоре у Украјини, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто после разговора са кувајтским колегом Салемом Абдулахом Ал-Џабером Ал-Сабахому Будимпешти, напомињући да се сукоб може решити само дипломатским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << путем. Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File „С обзиром на нашу сопствену историју, ми смо, наравно, посвећени заштити и поштовању суверенитета и принципа територијалног интегритета. Међутим, обе земље верују у мирно решење“, рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са шеиком, наводи се у саопштењу министарства.
Према његовим речима, и Кувајт и Мађарска сматрају да нема решења за овај рат на бојном пољу, већ да има једино жртава којих је сваким даном све више.
„Овај рат се може решити само дипломатским путем, само преговорима“, додао је мађарски министар, преноси МТИ.
Сијарто је нагласио да ни Мађарска ни Кувајт нису испоручивали оружје за рат, већ само хуманитарну помоћ.
То се неће променити, рекао је он, упозоравајући да су испоруке оружја продужиле сукоб и изазвале још више смртних случајева.
Сијарто је оценио да треба појачати мировну кампању, јер има више земаља у свету које желе мир него оних „које пате од ратне психозе“.
Такође, додао је, рат у Украјини не би требало да засени „невиђену глобалну претњу тероризма“.
„Исламска држава тек треба да буде поражена, а ако погледамо, можемо видети да тероризам диже главу у Авганистану, Африци и на све више места и континената“, рекао је он.
Сијарто је истакао да је претња тероризма довела до таласа масовних миграција, у које би терористи могли да се инфилтрирају и тако пређу с једног краја света на други.
“Зато придајемо велики значај глобалној борби против тероризма и захваљујемо Кувајту што је преузео водећу улогу у томе, јер је земља лидер у међународној коалицији против Исламске државе“, рекао је Сијарто.
Сијарто је позвао на чвршћу сарадњу између Европске уније и региона Залива, рекавши да би то било од обостране користи.
Fon der Lajen: Nemoguće zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сијарто: Мађарска и Кувајт позивају на мировне преговоре у Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.