Сутра почињу “Новосадске дечје летарије“ у Музеју Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 16:38

Сутра почињу “Новосадске дечје летарије“ у Музеју Војводине

Другари, немојте пропустити радионице, представе и све остало што вам нуди „Новосадско Биг дечије лето“. Од 4. јула до 14. јула одржаће се у Музеју Војводине „Новосадске дечије летарије“ у склопу Новосадског Биг дечијег лета. Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs 4. јул 10-12 часова, узраст 5-10 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << година 
Уз бајке се најлепше расте
Сазнаћемо одакле потиче реч бајка?  Ко је смишљао бајке и како су сачуване ? Упознаћемо једну од најлепших српских народних бајки Чардак ни на небу ни на земљи која говори о храбрости, љубави, несебичности, поверењу, али и издаји. Три царева сина крећу у потрагу за сестром коју је отео змај. Долазе до чардака (дворца)  ни на небу ни на земљи  у којем се налази њихова сестра… Дођите да  сазнате да ли  су  спасили сестру ? У креативном делу играонице деца ће радити pop-up илустрације бајке. Потребно је да понесу ролну од тоалет папира.
 5. јул, 10-12 часова, узраст: 5-10 година
Био једном један сликар….
Пред портретом Ђуре Јакшића започињемо причу Био једном један сликар…Упознаћемо се са животом и уметничким стваралаштвом Ђуре Јакшића.Ко је био Ђура Јакшић? Зашто га сматрамо за једног од најистакнутијих личности наше културне прошлости? Отпутоваћемо у време када је живео сликар и разговарати о обичајима и животу некада и сада…Следи ликовна радионица.
6. јул 10-12 часова,    узраст   5-10 година
Ала си се накитила, сејо моја мила
Одувек су девојке желеле буду лепе, али су постојала и нека правила понашања и облачења која су се поштовала.   Сазнаћете како су се некад чешљале, украшавале и одевале девојчице, а како младе девојке  и мушкарци?  У креативном делу радионице, девојчице ће правити украсне венце или осликавативати мараме  по узору на традиционалне, а дечаци израђивати шешире.
Потребно је да понесу тракице,  шналице и сличне украсе којима би  би украсиле свој венац.
 7. јул, 10-12 часова; узраст: 5-10 годинa
Кад порастем бићу композитор 
У оквиру радионице деца ће се упознати са музичким инструментима и сазнати какво значење инструменти имају у различитим културама.Разговараћемо о занимљивостима, и сазнати мноштво прича и анегдота о животу великих композитора. Развијамо основне компоненте музикалности, певамо песме по слуху, упознајемо се са основним музичким вештинама и знањима.
11. јул 10-12 часова; узраст 5-10
Поскочићи заиграћу
Да ли волите да се играте Ћораве баке, Ледене краљице или Царе, царе, Лопова и жандара, Између две ватре и многе друге игре?
Да ли неку не знате? Дођите да се дружимо и научимо неку нову игру…
12. јул 10-12 часова; узраст 5-10 година
Завирићи у девојачко сандуче
Да ли знате шта је било потребно једној девојци да се спреми за удају? У чему је чувала ствари за заједнички живот?
Какве тајне чува девојачка спрема, штафир или девојачки сандук?
Хајде да прошетамо по сталној поставци Музеја Војводине и сазнамо како су се двојке припремале за своју удају.
Потребно је да деца понесу једну картонску кутију  коју ће осликавати.
13. јул 10-12 часова, узраст: 5-10 година
Веште руке
Кроз путовање земљама Балкана упознаћемо шарене рукотворине вештих занатлија. Затим ћемо на сталној поставци Музеја Војводине одговорити на питања: Ко је занатлија? Какви занати постоје? Да ли је лако постати занатлија? На креативном делу радионице деца ће упослити своје веште руке и зарадити мајсторску диплому.
14. јул 10-12 часова, узраст: 5-10 година
Будимо пријатељи
На сталној поставци Музеја Војводине упознаћемо се са разнобојним ношњама наших народа. Важно је да се упознамо да бисмо могли да се разумемо. Зато ћемо правити накит и медаљоне пријатељства. Будимо пријатељи!
Пријаве на све радионице су обавезне контакт телефон 021/525-059.
Privremena izmena trasa na sedam linija od ponedeljka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сутра почињу “Новосадске дечје летарије“ у Музеју Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.